SNIMKE IZ BEOGRADA

EKSKLUZIVNO: FOTOGRAFIJE KOJE OTKRIVAJU SVE LEGALNE ZGRADE PRIJE 1968. Vojne snimke jedini dokaz o gradnji

Snimke je Hrvatska tražila još 90-ih godina, ali ih je Beograd držao ‘vojnom tajnom’. Dosad je u Zagreb pristigla polovica zatražene građe

Snimke Hrvatske iz zraka napravljene prije 1968. konačno su u četvrtak iz Beograda stigle u Zagreb. Te snimke Hrvatskoj su potrebne kako bi se dokazala legalnost objekata koji su u Hrvatskoj izgrađeni prije te godine jer ti objekti ne moraju prolaziti postupak legalizacije. Osim naravno, ako je nešto od 1968. do danas nadograđivano na njima.

Snimke, koje je Hrvatska tražila još od sredine 90-ih danas se nalaze u Državnoj geodetskoj upravi. Točnije, u DGU nalazi se nešto manje od polovine zatraženih snimaka. Ostatak snimaka očekuje se kroz par mjeseci. Posjetili smo DGU gdje su nam pokazali dio dostavljene građe te smo na uvid dobili snimke Zagreba iz 1965., Splita iz 1961., Rijeke iz 1966 te Hvara iz 1967. godine.

- To je mnogo slika, a svaka po sebi je jako teška. Potrebno je od 5 do 10 minuta da se snimka uopće skenira, odnosno podigne na računalu, a to je tek prvi korak slaganja mozaika - kaže Danko Markovinović, ravnatelj DGU.

Slaganje mozaika

Također, ravnatelj navodi da će za obradu snimki koje su stigle biti potrebno oko mjesec i pol dana. Nakon otvaranja snimki potrebno je napraviti goreferenciranje istih u programu Autocad. Georeferenciranje je u stvari, pridruživanje geografskih koordinata ili pravokutnih koordinata u određenoj kartografskoj projekciji pojedinim točkama određenog objekta.

- Tek kada se napravi georeferenciranje možemo odrediti koji je dio Hrvatske pokriven snimkama da ih možemo locirati u prostoru. Tek kad se ovavi georeferenciranje znat ćemo točne lokacije koje su u prvom koraku skenirane. Ali ponavljam, za to je potrebno neko vrijeme. Veliki je korak to što nam je Beograd omogućio da koristimo te snimke. Apeliram na građanstvo da ne dolazi u upravu radi snimki koje još nisu obrađene. Nakon što sve odradimo obavjestit ćemo sve građane na našim internetskim stranicama - dodaje Markovinović koji nalaže da zahtjevi za legalizaciju objekata napravljenih prije 1968. neće biti negativni, nego će biti u stanju čekanja dok se ne obrade sve snimke.

Tajna iz JNA!?

Snimke Hrvatske iz zraka prije 1968. nalaze se u Vojnogeografskom institutu u Beogradu. One su prema tumačenju Beograda vojna tajna, iako je JNA, pa i snimanje ovakvih snimaka finacirano i iz Hrvatske. Ipak, tek nakon dugogodišnjih pregovaranja na strani Hrvatska - Srbija iz susjedne zemlje su poslali potrebnu građu. Radi se o 1,3 terabajta podataka, odnosno 8800 snimaka Hrvatske iz zraka napravljenih prije 1968. godine, točnije je riječ o skeniranim aerofotogrametrijskim snimkama Hrvatske koje je iz zraka fotogradirala jugoslavenska vojska. Građa koja se nalazi u Zagrebu je tek nešto manje od polovine svukupnih snimaka koje se nalaze u Vojnogeografskom institutu u Beogradu. Snimke su poslane Hrvatskoj radi nužnosti u provedbi postupka legaliziranja bespravno sagrađenih objekata.

- Prema vlastitoj procjeni, nadamo se da će skeniranje cjelokupne građe biti gotovo do studenog - navodi Markovinović.

O dolasku snimki iz Beograda javnost su obavjestili iz ministarstva vanjskih i europskih poslova koji su na izdali priopćenje u kojem, između ostalog navode kako je povratak zračnih snimaka bila je jedna od tema razgovora prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i potpredsjednika srbijanske vlade i ministra obrane Aleksandra Vučića na sastancima u Zagrebu i Beogradu te stoga ovo smatramo potvrdom kontinuiteta suradnje te obostrane spremnosti za konstruktivni i praktični pristup u rješavanju otvorenih pitanja, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Upitali smo bivšeg gradonačelnika Hvara, Pjerina Bebića može li se prema tim slikama odrediti koji su djelovi Hvara u zoni bespravne gradnje.

- Na Hvaru se nakon 1968. nije smjelo graditi uz more, točnije 70 metara od mora i , naravno izvan naselja. No, uz obalu su se legalno obnavljale ribarske kućice, naravno u gabaritima u kojima su i bile. Sve ostalo je nelegalno - kaže Bebić.

Iz DGU-a navode kako su se mnogi čije su kuće koje su građene prije 1968. već i prije pokušavali ‘dokopati’ vojnih snimaka iz Beograda pa su kupovali slike koje nisu autentične i nisu stigle iz Vojnogeografskog instituta. Zato je još jedna njihova zadaća provjeriti sve snimke koje su stigle iz Instituta te ih verificirati kao jedini dokaz o gradnji prije 1968. godine.

Nakon dolaskasnimaka očekuje se da će legalizacija proteći kako je i planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:36