OBAVJEŠTAJCI U REMETINCU

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Ovi ljudi odlučivat će o sudbini bivšeg šefa Udbe Josipa Perkovića

Sudac Turudić na čelu je Vijeća koje će odlučiti o izručenju Josipa Perkovića, a Vijeće još čine suci Pleše, Galešić, Mazalin i Pavelin - Borsić

Nakon privođenja prvoga dana nove 2014., bivši čelnici jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi proveli su noć u Remetincu. Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zagrebački, odnosno Županijski sud u Velikoj Gorici, u srijedu navačer odredili su istražni zatvor radi izručenja Njemačkoj, koja ih traži radi sumnji da su 1983. sudjelovali u likvidaciji Stjepana Đurekovića u Münchenu. Premda se spekuliralo o tome kako je Perković imao određenih zdravstevnih problema s bubrezima odmah nakon pritvorskoga ročišta, njegov odvjetnik Anto Nobilo rekao nam je kako su u pitanju spekulacije koje su proizašle iz činjenica da je Perković nakon određivanja istražnoga zatvora odveden na rutinski pregled.

Tomislav Antolin, odvjetnik Zdravka Mustača, potvrdio nam je samo kako je Mustaču sudac istrage Županijskoga suda u Velikoj Gorici u srijedu navečer odredio istražni zatvor te je najavio žalbu na odluku o pritvaranju Mustača. Kako neslužbeno doznajemo, Nobilo je danas, kako je i najavljivao, podnio žalbu na odluku suca istrage o određivanju zatvora Perkoviću, a razloge vidi u činjnici da je zatvor određen bez nekoga od razloga koje poznaje ZKP, dakle opasnost od bijega, opasnost od utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela...

Kako nam je pojašnjeno na zagrebačkom sudu, prije nekoliko mjeseci zauzet je stav kako se u slučajevima europskoga uhidbenoga naloga zatvor ne treba određivati zbog neke od osnove iz ZKP-a, već jednostavno radi osiguranja postupka predaje državi tražiteljici. U odluci suca istrage tako je navedeno kako je određivanje istražnoga zatvora svrhovito do pravomoćne odluke izvanraspravnoga vijeća suda o izručenju.

Nobilo u ovakvom načinu zaključivanja vidi povredu prava na jedanakost pred zakonom, budući da Perkoviću uopće nisu predočeni razlozi zbog kojih je zatvoren. O žalbi će u roku od tri dana odlučivati posebno izvanraspravno vijeće suda za slučajeve europskih uhidbenih naloga (EUN), kojim će najvjerojantnije predsjedavati predsjednik suda Ivan Turudić.

Naime, u slučajevima EUN-a odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće koje se bira iz kvote od 5 posebno delegiranih sudaca.

Predsjednik Vijeća na sudu na Zagrebačkom županijskom sudu je i aktualni predsjednik suda Turudić, a u slučajevima njegove spriječenosti, Vijećem predsjedava sudac Siniša Pleše, inače predsjednik Uskočkog odjela suda. Dvoje članova vijeća mogu još biti sutkinje Sanja Mazalin, Jasna Galešić ili Tanja Pavelin Borzić. Isti suci također će biti u vijeću koje će u roku od osam dana odlučivati o predaji Perkovića Njemačkoj, a dok će njihova odluka za pritvor biti konačna, u slučaju kada budu odlučivali o izručenju, njihova odluka je nepravomoćna i na nju postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Nobilo je u slučaju Perkovića već spreman i na podnošenje ustavnih tužbi. Najprije zbog odluke da se Perkoviću odredi istražni zatvor bez navođenja osnove za zatvaranje, ukoliko, naravno, njegove žalbu odbije izvanraspravno vijeće. No, budući da je postupak predaje prema europskom uhidbenome nalogu vrlo kratak, Nobilo je svjestan da eventualna odluka o pritvoru u Perkovićevu korist njima u postupku neće ništa značaiti ukoliko ona ne bude donesena u roku od najviše mjesec dana. No, Nobilo je spreman podnijeti i ustavnu tužbu u samome postupku izručenja, ukoliko njegovu žalbu odbije Vrhovni sud.

“Osim tužbe, tada bi od Ustavnoga suda zatražili i privremenu mjeru zaustavljanja izručivanja dok Ustavni sud ne riješi našu tužbu”, najavio je odvjetnik Nobilo. Perković se u srijedu usprotivio izručenju, smatrajući da u Njemačkoj neće imati pošteno suđenje te zato jer smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila zastara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:39