BIVŠI TUŽITELJ

EKSKLUZIVNO Sir Geoffrey Nice: 'U slučaju Gotovine, Carla Del Ponte nije se ponašala kao nepristrana tužiteljica'

Nice ističe da nije bilo mudro haaškom Tužiteljstvu omogućiti politički utjecaj

Geoffrey Nice bio je jedan od najvažnijih tužitelja Haaškog suda. Poznat je po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića pred tim sudom, a sada je ugledni pravnik u Velikoj Britaniji. Poznat je i po kritikama koje je često upućivao nekadašnjoj šefici Carli Del Ponte s kojom se razišao. Za Jutarnji list Nice je pristao komentirati oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Koja je vaša prva reakcija nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču?

- Blago iznenađenje.

Je li po vama to pravedna presuda?

- Ne mogu komentirati je li pravedna ili nije jer ne znam sve pojedinosti o dokazima. Znam kakve su reakcije u Hrvatskoj, ali također znam kakve su u Srbiji, i prije i nakon ove odluke, ali ne mogu izraziti svoj stav o pravednosti ili ne sudske odluke. Međutim, bez obzira na to, ovi su suci imenovani kako bi dali pažljiv, odmjeren i analitički sud o dokazima koji su im dostavljeni. Svakako je dobro za pravni sistem to da se svi optuženi i ne proglase krivima. Ako bi svaki optuženik bio proglašen krivim, onda bi se suci pretvorili samo u bilježnike koji udaraju žigove i potvrđuju stav tužiteljstva.

Kako to da je prvostupanjsko Vijeće toliko pogriješilo u svemu, oko teze o udruženom zločinačkom pothvatu, nezakonitom granatiranju i ostalom?

- Da. To je možda veće iznenađenje, što je moguće da se toliko pogriješilo. Na neki način može izazvati neku dozu zabrinutosti oko politike podizanja optužnica u uredu tužitelja, a za ovaj slučaj optužnica je podignuta s velikim entuzijazmom. Pomalo je iznenađujuće što se na takav drastičan način odbacuje cijeli slučaj Tužiteljstva.

Carla Del Ponte je bila ta koja je sastavila optužnicu. Ona je bila uzbuđena u vezi s tim, išla svuda i optuživala Hrvatsku, pritiskala EU. Mislite li da je ona odgovorna za kolaps ovog slučaja Tužiteljstva?

- Nisam u poziciji izraziti svoj stav o njezinoj odgovornosti. Iako, u to vrijeme njezini donekle ekstravagantni komentari oko toga da se mora osigurati procesuiranje generala Gotovine bili su predmet zabrinjavanja. To nije ono što bi se očekivalo od jednog profesionalnog tužitelja koji poštuje presupciju nevinosti u sudskim procesima. Može se govoriti i o nekom trendu oslobađajućih presuda u slučajevima protiv nesrba, što može sugerirati da su uopće odluke da ih se optuži možda bile na neki način motivirane političkim ciljevima. Neki smatraju da je želja bila postići neku vrstu ravnoteže između strana na području bivše Jugoslavije time što bi se optuživalo osobe iz svih država, Hrvatske, Bosne, Srbije i Kosova. To je jedna od kritika koje se spominju. Međutim, to nije nužno i opravdana kritičnost jer je određeni tužitelj sasvim opravdano mogao odlučiti da je prikladno suditi osobama sa svih strana i ne bi ga se trebalo kritizirati samo zbog toga. Međutim, ako su standardi razmatranja slučajeva prije nego su započeli bili različiti, u odnosu na razne strane, onda je to zabrinjavajuće. Dobro je poznato što se dogodilo u slučaju Haradinaj gdje je postojala značajna kritika i unutar ureda tužitelja o odluci da mu se sudi. Nisam upoznat je li unutar ureda postojao takav stav i za slučaj Gotovina.

Je li ugled Tribunala ili Tužiteljstva ugrožen?

- Nisam pročitao cijelu presudu. Ako bi se u budućnosti pojavilo nešto što bi pokazalo da je u uredu Carle Del Ponte postojala empatična odluka da se Gotovini sudi protiv bilo kakvih savjeta, onda bi to bilo problematično za cijeli sud.

Općenito, smatrate li da je slučaj Gotovina bio previše ispolitiziran od samog početka?

- Ne mogu dati konkretan odgovor na to pitanje. Ali mogu reći ono što sam govorio često; nije bilo mudro za Europsku Uniju ili za Ujedinjene narode to što su dopustili tužiteljici ICTY-ja mogućnost da može utjecati na procese kakvo je članstvo Hrvatske u Europsku Uniju ili u slučaju Kosova u Ujedinjenim narodima. Krajnje je neprimjereno omogućiti glavnoj tužiteljici kao osobi, ili čak i samom učinku u odnosima države s Tužiteljstvom, da ima takvu važnu ulogu u političkim stvarima. Meni se čini da su odluke o tome hoće li se građani Hrvatske, Kosova ili Srbije priključiti određenim organizacijama kao što su EU ili UN od takvog fundamentalnog značaja da one ne smiju biti predmetom osobnih stavova jedne tužiteljice, koji nisu izabrani političari s političkom odgovornošću. To je moj stav. Mislim da će iskustvo miješanja ICTY-ja u politiku primorati međunarodne organizacije da se protive dopuštanju sudskih procesa miješanjem u političke odluke u budućnosti. Pravda služi građanima najbolje kada je odvojena od politike i kada obavlja svoju dužnost objektivno i nepristrano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:22