SKUPO ŠKOLOVANJE

EKSKLUZIVNO: UZELI SMO ZAJAM DA BI ZNALI KAKO POVUĆI NOVAC IZ EU Vlada digla kredit od 150 milijuna eura

Novac će biti korišten za jačanje kapaciteta kako bi se izbjegla opasnost da više novca uplatimo Bruxellesu nego što ga dobijemo
 Davor Pongračić / CROPIX

Tijekom boravka u Washingtonu ministar financija Slavko Linić dogovorio je s predstavnicima Svjetske banke novi zajam u iznosu od 150 milijuna eura, koji će biti odobren tijekom iduće godine.

Kako su pojasnili u Vladi, riječ je o iznosu koji će biti uplaćen izravno u proračun, a namijenjen je provedbi reformi. O kojim je reformama riječ? Nekoliko godina uoči ulaska Hrvatske u EU program Svjetske banke bio je fokusiran na ostvarenje tog cilja, politika kreditiranja poticala je ponajprije ulaganja u zaštitu okoliša i reformu javne administracije, a Banka je osigurala i tehničku pomoć za financiranje iz europskih fondova.

KONTRA LINIĆU Grčić otkrio koliko će Hrvatska dobiti, a koliko novca uplatiti Europskoj Uniji

- Iduće četiri godine, kako bi se maksimizirale koristi ulaska u EU, Svjetska će banka podržati usklađivanje Hrvatske s europskim strategijama, politikama i ciljevima, a asistirat će i pri apsorpciji EU fondova, stoji u upravo objavljenom prikazu aktivnosti Svjetske banke u Hrvatskoj “Country Program Snapshot”.

Da bi iskoristila godišnje raspoloživih 1,5 milijardi eura, Hrvatska se mora itekako dobro potruditi, a najveći izazov u iduće dvije do tri godine “bit će osigurati dovoljno novca u državnom proračunu kako bi apsorbirala fondove EU i izbjegla mogućnost da više novca uplati nego što dobije”. Iskustva durgih zemalja pokazuju da su bile uspješne u izradi dokumentacije, ali problem je bio u primjeni koja je ograničavala korištenje novca.

Osim boljeg korištenja fondova EU, Svjetska banka i u posljednjem dokumentu podsjeća na standardni reformski repertoar, koji, naravno, treba daljnju razradu. Na prvom je mjestu socijalna zaštiti, a Banka će nastaviti pomagati Vladi u uvođenju kriterija dohodovnog cenzusa kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna. Očekuju se i unapređenja mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava, kao i konkurentnosti ekonomije.

Da bi privatni sektor predvodio ekonomski rast, nužno je brzo restrukturiranje poduzeća, mjere koje će osigurati stvaranje novih biznisa, kao i izlazak starih s tržišta. Kako bi iskoristila svoju geopolitičku poziciju, Svjetska banka smatra da bi se ekonomija trebala oslanjati na znanje, inovacije i usluge vezane s prometom.

Banka je u lipnju odobrila Projekt financiranja izvoznih garancija u iznosu od 200 milijuna eura. Novac je namijenjen HBOR-u, koji će izvoznicima i tvrtkama koje ostvaruju devizne prihode izdavati garancije za srednjoročno i dugoročno financiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:47