VLADA ČISTI UDŽBENIKE

EKSKLUZIVNO ‘Djecu u školi više nećemo učiti da je homoseksualnost nastrana bolest’

Vlada je predstavnicima Kontre obećala da će Povjerenstvo sporne citate izbaciti iz udžbenika
 Damjan Tadić/CROPIX

Homoseksulanost se u udžbenicima iz vjeronauka za osnovne i srednje škole prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicinski i psihološki istražena, dok udžbenici iz biologije taj tip seksualne orijentacije najčešće spominju vezano uz HIV, zaključak je analize koju je izradila lezbijska grupa Kontra, uz pomoć sociologinje Sande Brumen.

Analiza LGBT tematike u udžbenicima rađena je nakon prijave za diskriminaciju vjeroučiteljice koja je u OŠ Bartol Kašić učila djecu da je homoseksualnost bolest i nakon što je Kontra dobila dojavu o tome kako se u udžbeniku S Kristom u život homoseksualnost definira kao neuredna nastranost protivna naravnom zakonu.

Poučavale su se i rodne uloge, spolnost, obitelj i ljudska te prava žena. Zaključak je da u udžbenicima za gimnazije nedostaje sadržaja vezanih uz LGBT tematiku, seksualnost i ljudska prava, dok se kroz većinu sadržaja obitelj prikazuje tradicionalno, kao zajednica muškarca i žene, čime se isključuju druge varijacije, poput gay obitelji ili samohranih roditelja.

Zbog toga su predstavnice Kontre jučer Mariji Lugarić, zamjenici ministra obrazovanja Željka Jovanovića, dostavile analizu udžbenika, budući da je Vlada ta koja određuje koji će se udžbenici koristiti u školama. Lugarić je obećala da će napraviti sve što je moguće da se iz školskih udžbenika izbace svi diskriminatorni stavovi. Zato bi se uskoro trebalo sastaviti i Povjerenstvo koje će biti nadležno za ovaj problem, a iduće godine, najavljeno je, tih sadržaja više ne bi trebalo biti.

Osnovna škola 7. razred

Vjeronauk

Zajedno u ljubavi

Autor: Josip Perić

- Spolno sjedinjenje između osoba istoga spola naziva se homoseksualnost. Osoba ne mora biti kriva zbog toga što ima homoseksualnu sklonost i zato je ne smijemo osuđivati, nego prihvaćati s poštovanjem i suosjećanjem. No, ona se mora suzdržavati od homoseksualne prakse i živjeti spolnu čistoću.

U objašnjavanju puberteta, u čijem je središtu spolno sazrijevanje, navodi se da se kod dječaka i djevojčica tada javlja interes za suprotni spol.

Iznesen je stav da su ljudska prava neodvojiva od Božjih te da je govor o ljudskim pravima i dužnostima utemeljen u Dekalogu - svi se zakoni trebaju temeljiti na Božjima.

Islamski vjeronauk za 7. i 8. razred

Autor: Ševko Omerbašić

- Od seksualnih nastranosti islam na prvo mjesto stavlja homoseksualizam, koji Kuran posebno podcrtava u priči o Božjem poslaniku Lutu. Zato je homoseksualizam svrstan u najteže grijehe. Božji poslanik Muhamed je upozorio da su prostitucija, slobodna ljubav i homoseksualizam predznak masovnih zaraznih bolesti.

Osnovna škola 8. razred

Vjeronauk

S Kristom u život

Josip Perić

- Božja je zamisao da se dva po spolu različita bića međusobno privlače i nadopunjuju u odgovornoj ljubavi. To znači da je heteroseksualnost temeljna odrednica čovjeka... Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su “čini homoseksualni u sebi neuredni”. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni. (KKC 2357).

Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da s žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja. (KKC 2358)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:48