POKOPANI NA KAVKAZU

Ekspedicija HGSS-a u pogibeljnom transportu spustila tijela hrvatskih alpinista

 HGSS

Tijekom ječerašnjeg dana pripadnici HGSS-HPS ekspedicije učinili su još jedan nevjerovatan pothvat. U jednom danu uspjeli su, u vrlo pogibeljnom transpotu, sva tri tijela pronađena prethodnih dana spustiti do sela Mestija u podnožju Užbe, javlja Slobodna Dalmacija.

Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika uzeli su i uzorke tkiva za DNA analizu. Nakon toga, u svečanom obredu kojem je nazočio osobno i guverner gruzijske pokrajine Svanetia, tijela su sahranjena u tri odvojena groba na groblju alpinista sa pogledom na stijenu Ušbe.

Temeljem sačuvanih djelova tijela, opreme, te značke HGSS-a, članovi ekspedicije sa velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković. Naravno do potvrde rezultata DNA analize to je još uvijek samo pretpostavka. Identitet druge dvojice nije bilo moguće utvrditi na licu mjesta.

Da li je nađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Nenad Čulić, pokazat će rezultati DNA analize. Gruzijski mediji i vlasti veliku pažnju posvećuju hrvatskoj ekspediciji jer je ovo prvi slučaj da je netko nakon toliko vremena pokušao tragati za nestalima. Cjelovita evidencija o dosadašnjim nesrećama na ovoj stijeni koja je ocjenjena ocjenom 5b (krajnje teško) nije dostupna, jer su, po svemu sudeći, nakon razgraničenja Gruzije i Rusije podaci ostali kod ruskih vlasti, te nije moguće procjeniti koliko ovakvih tajni još krije ledenjak Ušbe.

Danas se na istom ledenjaku i na istoj gorostasnoj stijeni Križa Ušbe dogodila nova strašna nesreća. Od šestoro ukrajinskih alpinista, dvojica su smrtno stradali uslijed pada sa stijene, druga naveza (dvojica alpinista) nalazi se zarobljena visoko u stijeni i u nepoznatom stanju, te trebaju hitnu akciju spašavanja, dok se treća naveza uspjela spustiti niz stijenu i pozvati pomoć. Zato gruzijski mediji izvještavaju kako je danas Ušba vratila tri alpinista, ali istovremeno uzela i dva nova.

U pomoć su upućene lokalne ekipe, no budući da nakon raspada Sovjetskog Saveza na tom području nema razvijene gorske službe spašavanja, nije isključeno da se naši pripadnici već danas, nakon obavljenog teškog transporta, ponovno vrate na isti ledenjak i stijenu pomoći ugroženim ukrajinskim alpinistima. Očekuje se i dolazak spasilačkih timova iz udaljenog Tbilisija.

Nakon redovite satelitske komunikacije s voditeljem ekspedicije Darkom Berljakom saznali smo okolnosti akcije traženja i posebno transporta u dolinu. Da je ekspedicija zakasnila samo mjesec dana, vjerojatno bi ledenjačke bujice, ponovno i možda konačno sakrile tajnu pogibije hrvatskih alpinista.

U opsežnoj akciji potrage pronađena su tri tijela stradalih alpinista te mnoštvo alpinističke i druge opreme, djelovi satova, djelovi ili foto aparati u kojima možda postoje sačuvani filmovi sa tog uspona. Pronađena je i oprema za bivak, šator i pribor. Budući da su dva spašavatelja u ekspediciji, ujedno i hrvatski policijski službenici, prikupljanju tijela i pojedinih djelova opreme pristupljeno je vrlo obazrivo i po svim pravilima struke. Sva četvorica članova HGSS-HPS ekspedicije volonterski su se uhvatili teške zadaće koristeći svoje godišnje odmore za to.

Transport stradalih alpinista kojeg su obavili hrvatski spašavatelji bio je na granici pogibelji. Sa ledenjaka na nadmorskoj visini oko 3000 metara trebalo je tijela spustiti čak 1600 metara niže i 30-ak kilomatara dalje. Trebalo je savladati 4 km ledenjaka, te kamenih nanosa - morene. Nakon toga još strmi 400-metarski stjenoviti skok, zatim 6 km transporta kroz šumu te desetak kilometara makadamske ceste prepune vodenih bujica, uzrokovanim ubrzanim otapanjem ledenjaka. Upravo u tom završnom dijelu, vozilo u kojem su se nalazili hrvatski spašavatelji zapalo je u bujicu, pa su i spašavatelji bili na granici pogibelji.

U transportu je hrvatskim spasiocima, poglavito u donjem djelu pomagalo osmoro gorštaka, jer je osim tijela trebalo spustiti u dolinu i oko 300 kg vlastite ekspedicijske opreme.

Večeras je guverner pokrajine Svanetia za naše alpiniste priredio primanje, a čitavo vrijeme rad ekspedicije prati Gruzijska nacionalna televizija, koja izvještava svoju javnost o požrtvovnom pothvatu Hrvata, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:56