TEŠKO IH JE PREBROJATI

'EPIDEMIJA' PRODAJE NEKRETNINA NA SAT VREMENA OD ZAGREBA Nema ulice u kojoj se ne prodaje kuća i to za trećinu od tražene cijene

 CROPIX

Prava epidemija oglasa za prodaju kuća i stanova zahvatila je gradiće koji su na svega sat vožnje udaljeni od Zagreba. Oglase za prodaju kuća u Novskoj, Okučanima ili Novoj Gradiški teško je i prebrojiti, a nekretnine se u stvarnosti prodaju tek za trećinu traženog iznosa.

Naime, na jednom od popularnih internetskih oglasnika prodaje se 26 kuća u Novoj Gradiški, no čini se da stanovnici toga kraja ne vjeruju puno internetu.

Već kraćom šetnjom užim gradskim središtem uvidjet ćete da gotovo nema gradske ulice u kojoj se ne prodaje poneka kuća, piše Dnevnik.hr.

Za najskuplju, od 320 četvornih metara i 750 četvornih metara okućnice s dva teniska igrališta, vlasnici traže čak 240 tisuća eura. Međutim, ona je izuzetak. Najjeftinija se nudi za svega 17.500 eura, a petnaestak ih se prodaje za manje od 60 tisuća eura.

Miladinka Stojić, koja se jedina formalno bavi(la) prodajom nekretnina na tom području, tvrdi kako su kupoprodaje su prilično rijetke, a željeni iznosi više su u sferi snova nego jave te da se ono malo kuća koje se uspiju prodati zapravo prodaju za trećinu cijene koju je vlasnik tražio.

Gotovo je identična situacija i u četrdesetak kilometara udaljenoj Novskoj čiji gradonačelnik Marin Piletić kaže da neke neslužbene informacije govore o 300 do 400 kuća koje su na prodaju.

- Prema informacijama naše javne bilježnice, od ožujka do kolovoza 2017. godine sklopljeno je 85 kupoprodajnih ugovora - kaže Piletić, koji za sve to ima nekoliko objašnjenja.

- Novska je bila prva crta u Domovinskom ratu, 60 posto naše bivše općine bilo je pod okupacijom. Nakon obnove, što zbog vlasnika, što zbog niza okolnosti ili nepovratka u svoje mjesto stanovanja, te kuće ostale su napuštene", kaže Piletić, dodajući da brojka o kupoprodaji nije ni približno realna brojka napuštenih kuća koje se prodaju ili povremeno koriste.

Slično govori i Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani,. Tvrdi da je velik dio takvih kuća u vlasništvu povratnika kojima su kuće nakon rata obnavljane.

- Postoji moratorij od 10 godina tijekom kojeg se obnovljena kuća nije smjela prodati. Taj je moratorij upravo istekao i ovo je rezultat - ističe.

I Vidaković i Piletić priznaju da se dobar dio prodaje u bescjenje, nakon što su vlasnici odlučili bolji život pronaći u nekoj bogatijoj državi Europske unije, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:36