PUNO KRAO PA MALO DAO

Episkop odlikovao donatora SPC-a koji je u BiH osuđen za pranje novca

 Ovito Perić/Cropix

KISTANJE - Episkop dalmatinski Fotije u subotu je tijekom posvećenja obnovljene crkve sv. Nikole u zaseoku Bezbradice kod Kistanja, u nazočnosti kolege episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, svećenika zvorničko-tuzlanske,banjalučke i dalmatinske eparhije, mnoštva vjernika, te visokih uzvanika iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske, Ordenom Nikodima Milaša, najvišim odlikovanjem Eparhije Dalmatinske, okitio Dušana Torbicu, čijim je "trudom i zalaganjem", naglasio je episkop, izvršena obnova crkve.

Ništa sporno, da odlikovani Dušan Torbica koji je visoko priznanje u nazočnosti preko tisuću vjernika primio nakon odslužene Svete Liturgije, rezanja slavskog kolača i posvećenja koljiva, nije dobročinitelj kojega je u lipnju 2005. godine u Sarajevu, Sud Bosne i Hercegovine, zbog utaje poreza i pranja novca osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci. Naime, donator Torbica, rodom iz Kistanja, danas stanovnik Banja Luke, tada je kao vlasnik i direktor tvrtke "Elnos" d.o.o. bio predmet opsežne kriminalističke obrade na okolnosti pranja novca u 115 povezanih tvrtki koje su tada državu BiH oštetile za višemilijunske iznose izražene u konvertibilnim markama.

Torbica je "pao" u tzv. "slučaju "Uzdah" u kojemu se optuženicima stavljalo na teret udruživanje u kriminalne aktivnosti zajedno s Draganom Marinković iz Pala, šeficom tvrtke "Banaćanka", osuđenoj na dvije godine i dva mjeseca zatvora i Slobodanom Čurčićem iz Brčkog, vlasnikom "Slobo-Prom" iz Brčkog, kojemu je bosanko pravosuđe tada "odrezalo" tri godine zatvora. Dušana Torbicu se tada osudilo za utaju poreza, krivotvorenje službene isprave i pranje novca za iznos od 68.564 KM.

Neslužbeno doznajemo, kako današnji banjalučki tajkun Torbica nije izdržao izrečenu presudu, te da slučaj bude intrigantniji, slavlju u Kistanjama, u mnoštvu bosanske i elite Republike Srpske, osobno je nazočio i gradonačelnik Banja Luke, Dragoljub Davidović, Sredoje Nović, ministar Civilnih poslova BiH, Velimir Kunić, ministar Poduzetništva Federacije BiH, Jovo Turanjanin, direktor Republičkog sekretarijata RS za odnose sa vjerskim zajednicama, te saborski zastupnik u Saboru RH, Ratko Gajica.

U nastojanju da od slavlju nazočnih relevantnih osoba dobijemo potvdu njihovog saznanja o porijeklu novca "dobročinitelja" Torbice, nitko od uzvanika nije želio dati komentar, uz predočenje službenih dokumenata Suda BiH iz kojih je razvidan donatorski suport banjalučkog tajkuna i dobročinitelja Dušana Torbice.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:43