Zaštita meda

Europski parlament usvojio Direktivu o medu na kojoj je radila Biljana Borzan

"Konačno stajemo na kraj prevarantima i patvorinama meda"

Biljana Borzan

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Europski parlament u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio Direktivu o medu, koja bi ubuduće trebala spriječiti uvoz i prodaju patvorenog meda na tržištu Europske unijem na kojoj je kao izvjestiteljica europskih socijalista radila i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

- Ovo je "točka na i" puta koji sam započela s tadašnjom zastupnicom Ružom Tomašić u žestokoj borbi za bolji i kvalitetniji med tijekom glasanja o strategiji "Od polja do stola". Dosadašnji sustav, odnosno oznaka "mješavina EU/ne-EU meda", godinama se zloupotrebljavao kako bi se uvozio i prodavao patvoreni med. Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao med prema razmjeru udjela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji, kazala je Borzan. Iza ove priče je duga borba, jer su, kako Borzan navodi, "dosadašnja iskustva pokazala kako su prevare s patvorinama postale sve sofisticiranije i kako je bilo sve teže s dosadašnjom regulativom spriječiti prevare potrošača."

- Ovim pristupom ćemo s jedne strane zaštititi potrošače, a s druge strane pčelare koji proizvode pravi, domaći med, zaštititi od prevaranata koji su pod medom prodavali jeftiniji i nekvalitetni šećerni sirup, rekla je Borzan. Inače, prema dosadašnjoj praksi europski med mogao je sadržavati 1% europskog i 99% patvorenog kineskog meda. Istraživanja su, pak, pokazala da od 123 stranih tvrtki koje izvoze med na tržište EU, proizvodi njih 70 koji su sadržavali šećerni sirup.

- Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske. Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji meda u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo! Osim novih pravila za označavanje porijekla, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja meda. Inspekcije trebaju biti opremljene da detektiraju ultrafiltrirani "med", u kojem praktički nema peludi, te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva, odnosno med koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem. S ovim tome konačno stajemo na kraj, poručila je hrvatska europarlamentarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:40