PRVI PUTA U HRVATSKOJ

FASCINANTNA OPERACIJA trajala 15 sati: Čakovčanki napravili nove dojke tkivom s njezina trbuha

 Goran Mehkek/CROPIX

Devet kirurga, anesteziolog, dvije instrumentarke i tehničar jučer ujutro oko devet sati ušli su u operacijsku dvoranu Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb , a izašli tek oko ponoći.

Zadovoljstvo učinjenim nisu krili jer su prvi u Hrvatskoj obavili vrlo kompliciranu operaciju.

Prvi put u Hrvatskoj

Pacijentici iz Čakovca, u dobi od 43 godine, uklonili su obje dojke zbog karcinoma, a potom su joj od tkiva s njezina trbuha napravili obostranu primarnu rekonstrukciju. Bolje rečeno, u 15 sati rada obavili su čak devet operacija nakon kojih je bolesna žena ponovo dobila dojke.

Spajali krvne žile

Iza tog uspjeha kriju se brojni komplicirani zahvati, a veliki dio operacija radio se pod mikroskopom ili uz pomoć kirurških naočala s obzirom na to da su neke krvne žile koje je trebalo spojiti bile tanje od milimetra. Voditelj operacije dr. Anto Dujmović kaže da je tom pothvatu prethodila velika priprema i pacijentice i cijelog tima.

Naime, nakon što je dijagnostikom potvrđeno da žena ima rak na obje dojke, raspravljalo se kakav bi zahvat za nju bio najbolji. U toj su odluci uz kirurge sudjelovali radiolozi, citolozi, patolozi, onkolozi, liječnici nuklearne medicine... Nedvojbeno je samo bilo to da treba učiniti obostranu mastektomiju, odnosno ukloniti obje dojke, ali odmah se počelo razmišljati bi li se moglo u istom zahvatu napraviti i rekonstrukciju te koja bi metoda bila najbolja. Pokazalo se kako s obzirom na građu pacijentica ima dovoljno svoga tkiva na trbuhu koje se može koristiti za rekonstrukciju dojki.

- Nakon što smo napravili plan, pacijentica je pristala na tu zahtjevnu operaciju - kaže dr. Krešimir Bulić i dodaje da bi gospođa već za desetak dana mogla napustiti bolnicu.

Paralelne operacije

- Odlučili smo se za rekonstrukcija uz pomoć DIEP režnja, odnosno da se dojke naprave od kože i masnog tkiva dva trbušna režnja, ali da se ipak sačuva ravni trbušni mišić, što osigurava budući lijep oblik trbuha - objašnjava pročelnik za estetsku i rekonstruktivnu kirugiju doc. dr. Davor Mijatović.

Prije zahvata markerima se obilježilo područje operacije dojki, a i dio trbuha ispod pupka na tzv. vaskularnoj peteljci koju čini duboka donja epigastrična arterija i vena. Ultrazvukom su provjereni perforatori krvnih žila i obilježeni na stijenci trbuha. Jedan liječnički tim odignuo je režanj mikrokirurškom tehnikom, potom su preparirani perforatori (koji imaju promjer tek 0,3 do jednog milimetra) sve do glavne strukture krvnih žila, odnosno duboke epigastrične arterije koja se mora podvezati i presjeći. Za to je vrijeme drugi tim odstranio tkivo dojki i preparirao arterije i vene. Treći dio operacije je tzv. mikrokirurška anastomoza koja se radi pod mikroskopom kako bi se spojile donja duboka epigastrična arterija i vena na režnju skinutom s trbuha s venom i arterijom dojke na prsištu.

Provjera prokrvljenosti

Potom se provjerava prokrvljenost tkiva i slijedi oblikovanje dojki, s tim da se vodi briga da budu podjednake.

Na kraju se zatvara trbušna stijenka i formira novo mjesto za pupak. To je ujedno bio i završni dio tog složenog zahvata na kojem se jučer radilo punih 15 sati.

9 kirurga, anesteziolog, 2 instrumentarke i tehničar

Operaciju su obavili vrlo mladi kirurzi koji su već stasali u vrhunske stručnjake. Voditelj ove operacije bio je dr. Anto Dujmović, a svoj dio obavili su i kirurzi dr. Krešimir Bulić, doc. dr. Davor Mijatović, dr. Zoran Veir, dr. Bruno Cvjetičanin, dr. Mladen Duduković, dr. Domagoj Eljuga, te specijalizanti dr. Kristijan Kunjko i dr. Nino Fuchs. Naravno, vrlo važan dio posla obavio je i anesteziolog dr. Mario Pavlek, dok su sestre instrumentarke bile Antonija Stojanović i Monika Lizkowsky te tehničar Dario Iveljić.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:25