VIJEĆE FFZG-a

FILOZOFSKI FAKULTET PROTIV POČASNOG DOKTORATA BANDIĆU 'Ne može raspolaganje novca poreznih obveznika biti kriterij za dodjeljivanje počasti'

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu oglasio se na Facebooku o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću.

"Na sjednici senata Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protivi se ovom postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću.

Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

Također se oštro protivimo samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti.

Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture.

Zato od uprave Sveučilišta tražimo da se postupak dodjele doktorata Milanu Bandiću obustavi i pozivamo ostale sastavnice Sveučilišta da podrže naš zahtjev", objavljeno je na Facebook stranici FFZG-a.

Iako bi se tek trebalo odlučiti o tome, sam prijedlog da se o Bandiću odlučuje na senatu izazvao je brojne reakcije kako resorne ministrice Blaženke Divjak, tako i brojnih uglednika koji smatraju da se ovakvi “slučajevi ne bi trebali događati na zagrebačkom Sveučilištu”.

Rektor Damir Boras kaže kako prijedlog da se Bandiću da počasni doktorat nije ništa neuobičajeno.

- Daju se počasni doktorati i znanstvenicima i bivšim alumnima, daju se i onima koji su značajno zadužili svijet, ali se daju i onim političarima koji su zadužili Hrvatsku, a daju se i gradonačelnicima koji pomažu razvoju sveučilišta koje se nalazi u njihovim gradovima. Dakle, to nije ništa neuobičajeno - rekao je Boras, čiji je stav u potpunoj suprotnosti s ministricom Blaženkom Divjak, ali i ostalim uglednicima s kojima smo jučer razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:31