POVRATAK U 13. STOLJEĆE

FOTO: CIJELI SVIJET ĆE VIDJETI OVE KADROVE IZ OMIŠA I National Geographic je večeras bio tamo! Pred tisućama posjetitelja izvedena gusarska bitka

    AUTOR:
    • Milena Budimir

  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2019. u 23:53

Ante Čizmić / Cropix

 

U gradu na ušću Cetine gostima se ne nudi samo sunce i čisto more, u Omišu se mnogo toga može i vidjeti i naučiti, a pogotovo kada se govori o povijesti, piše Slobodna Dalmacija.

Svakog 18. dana kolovoza, već više od desetljeća, Omišani prikazuju jedinstven događaj na hrvatskoj obali, rade rekonstrukciju gusarske bitke iz 13. stoljeća. Izgleda to sjajno, u gradskoj luci, pred tisućama posjetitelja.

Svake ih je godine sve više. Pripremaju je Omišanima i njihovim gostima na dar djelatnici Turističke zajednice grada Omiša uz KPU Omiški gusari, a njima uz bok je stajao grad sam, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

FOTOGALERIJA: Gusarska bitka u Omišu

 

Da rekonstrukcija Omiške bitke nije samo interesantna Dalmatincima i njihovim gostima dokazala je i ekipa National Geographic Channela, koja je u grad na ušću Cetine stigla samo zbog ovog događaja. Kolege iz te svjetski poznate medijske kuće rade veliku reportažu o našem biseru.

A priča je sljedeća: gusarskom gnijezdu pod Mirabelom stiže mletački dužd Akoncije, koji se odlučio se osvetiti omiškim gusarima. Oni, naime, nisu poštivali mletačka prava na mirnu plovidbu, piše Slobodna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo