StoryEditor
22. IZDANJE

FOTO: MARATON LAĐA Spektakl na Neretvi došlo uživo vidjeti čak sedam ministara, dva predsjednička kandidata, zagrebački gradonačelnik Bandić

 
 Denis Jerković, Ivo Ravlic / CROPIX

Na cilj 22. Maratona lađa od Metkovića do Ploča, od 28 lađarskih posada prva je došla ekipa "Gusara" iz Komina, druga je ekipa "Stablina", dok je treće mjesto zauzela ekipa "Crni put".

Natjecateljske ekipe su na autohtonim neretvanskim plovilima preveslale 22,5 kilometra od Metkovića do Ploča. Dodjela nagrada, među kojima je i prijelazni Domagojev štit, održat će se u 21 sat.

Ovogodišnji 22. Maraton lađa počeo je u 17 sati ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

Ploveći u posebnom brodu, natjecanje je pratio i ministar obrane Damir Krstičević posebni izaslanik premijera i predsjednice Republike Hrvatske, predsjednički kandidati Zoran Milanović i Dejan Kovač. Na posebnom su brodu bili i ministri Tomislav Ćorić, Vesna Bedeković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Marija Vučković. Došli su i Miro Bulj, Božo Petrov i Darinko Kosor.

Na brodu je i bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Prije starta, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednice Republike ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da mu je drago da na ovogodišnjem maratonu lađa prvi puta sudjeluje i ekipa HRM-a.

"Maraton lađa je natjecanje koje je postalo turistički brend Hrvatske", istaknuo je Krstičević. Po njegovim riječima, ovim maratonom čuva se tradicija i identitet hrvatskog čovjeka u dolini Neretve. "Ovaj maraton postao je nacionalni i kulturni spektakl", istaknuo je Krstičević i rekao da ovaj maraton promiče iste vrijednosti koje promiče i hrvatska vojska.

 

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan u svojim su govorima istaknuli kako ovaj maraton ističe snagu hrvatskog čovjeka doline Neretve i njeguje tradiciju u lađarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2020 01:36