STIGLE DO HRVATSKE

FOTO Egzotične zmije otrovnice iz Srbije u zagrebačkom ZOO vrtu: ‘Važno je da su Peđine zmije kod iskrenih i dobrih ljudi’

 Srđan Vrančić / CROPIX

Gabonska ljutica, južnoamerička čegrtuša i nosata ljutica samo su dio neobičnog poklona koji je krajem studenoga 2012. godine došao iz Beograda u Zagreb.

Čak 25 zmija, od kojih su 22 otrovne , bile su u vlasništvu Predraga Ristića. Taj veliki ljubitelj životinja, a posebno zmija, imao je kolekciju koja spada u najveće i najvrednije u regiji. Poginuo je u prometnoj nesreći prošle godine, a njegova se obitelj nastavila brinuti o ljubimcima koje im je ostavio. No, nakon nekog vremena shvatili su da je najbolje darovati ih nekom zoološkom vrtu, gdje će se stručnjaci brinuti za njihove potrebe.

Želja roditelja

- Moji roditelji i ja željeli smo da zmije nastave život u uvjetima kakve su dosad imale, da nam budu blizu i prije svega da se o njima brinu ljudi koji su bili prijatelji mojeg brata. Zoološki vrt u Zagrebu imao je uvjete udomiti sve vrste, što drugi nisu mogli. Nama je to bilo vrlo važno.

Zmije su sada zbrinute kod iskrenih i iskusnih ljudi, a nama ostvarena želja da su u regiji, kako bismo ih mogli posjetiti. Važno nam je i da su sve zajedno, što bi i naš Peđa želio - rekla nam je Jelena Ristić, Predragova sestra.

Oduševljeni darom

Dolazak zmija u zagrebačkom ZOO-vrtu izazvao je oduševljenje među zaposlenicima, a sigurno će jednako reagirati i posjetitelji. Oni ih, naime, trenutno djelomično vide kroz sigurnosna vrata iznad Insektorija, no uskoro bi ih trebali vidjeti u cijelosti. Zmije su prošle karantenu i period prilagodbe, pa će se njihova lokacija sigurno promijeniti.

Do kraja godine planira se u Tropskoj kući urediti posebna nastamba za gabonsku ljuticu, prekrasnu zmiju s najvećim otrovnim zubima koji mogu narasti i do pet centimetara. Tu fascinantnu, metar i pol dugačku zmiju koja teži gotovo deset kilograma, tada se planira premjestiti.

Njoj to sigurno neće teško pasti - tijekom našeg posjeta nezainteresirano je promatrala okolinu. Zaposlenici koji se brinu za nju kažu da su zmije obično takve kada su site te da se njihov život svodi na hranjenje, probavu hrane te potragu za novim plijenom. Iako se ona čini najopasnijom, u daru iz Beograda ipak je najotrovnija južnoamerička čegrtuša, koja u prirodi živi samo na malom prostoru u Venezueli.

- Obitelj je željela da se životinje smjeste u široj regiji te da budu zajedno. Javili su se zainteresirani, ali pojedinačno. Primjerice, Beč je bio zainteresiran za gabonsku ljuticu, no obitelj je odbila da se ona odvaja od ostalih. Uprava našeg ZOO-vrta ustanovila je da možemo primiti sve zmije, pa smo se prijavili da ih primimo. Predraga Ristića poznavali smo posredno, iako ga nitko od nas nije osobno upoznao. Dio životinja iz njegove kolekcije je zaštićen, pa se svi poslovi vezani za njih odvijaju preko CITIES ureda, koji kontrolira međunarodnu trgovinu životinjskih vrsta - kaže Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove u Zoološkom vrtu.

Kaže da je za dobivanje zmija bio važan i dogovor koji su postigli sa Serum-Depotom iz Berlina, koji će osigurati dostupnost seruma za sve otrovnice. Uprava vrta izvijestila je kako ne postoji mogućnost da zmija ugrize posjetitelja, ali da je riječ o oprezu zbog djelatnika.

Ivan je prije nekoliko mjeseci otišao u Beograd kako bi gmazove preuzeo i preveo ih do zagrebačkog Zoološkog vrta. Od tada se svakodnevno brine o njima, a u tom mu se poslu pridružio i Ivo Peraić, koji posjeduje certifikat za rad s otrovnim zmijama.

Zmije, naša ljubav

- Hranim ih, čistim i provjeravam je li sve u redu. Zapravo, s drugim gmazovima imam više posla nego s njima. Počeo sam raditi tek prije sedam dana i ljepota nekih zmija me zaista oduševila - kaže Peraić dok fascinirano promatra mužjaka nosate ljutice. Otkad je došao, kaže on, zmija se nalazi u kutiji gdje spava. Na vađenje iz skloništa reagirala je - aktivnošću.

Živahno se kreće terarijem i pokazuje fascinantne linije svoje kože. Osim nje, pozornost privlači i bjelousna otočna jamičarka, čija je koža posve žuta. Osim egzotičnih otrovnica, koje još nemaju imena, u Zagreb su stigla i dva pitona i vrtna boa. Ivan i Ivo kažu kako su zastupljena oba spola, pa se nadaju da bi uskoro mogli imati i mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:41