PRVI RADNI DAN U BANSKIM DVORIMA

FOTO Linić: Donijeli smo obrise proračuna. Treba smanjiti potrošnju, 5 do 9 milijardi...

Prva sjednica nove vlade održat će se u četvrtak i bit će najvjerojatnije zatvorena za javnost
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO >>> 12:27 - Ministar financija Slavko Linić komentirao je prvi radni sastanak nove Vlade po izlasku iz Banskih dvora.

- Donijeli smo obrise proračuna. Treba biti ozbiljan, razmatrati brojke i smanjiti potrošnju. Da li će to biti pet ili devet milijardi još će se vidjeti - izjavio je Linić, koji nije htio odgovoriti na pitanje o mogućem podizanju stope PDV-a na 25 posto. - To će utvrditi Vlada.

Vlada bocnula prethodnike na Twitteru: Vjerujemo da su ostavili bar nešto (kave) u Banskim dvorima!

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najavila je skraćenu verziju predpristupnog ugovora koja će biti dostupna na internetu. Kako tvrdi, radi se na pripremama za referendum i arbitražu.

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je objavu Registra branitelja.

- Nemojte me pritiskati rokovima. Priprema mora biti temeljita i nakon njegove objave svaki će pravi branitelj biti ponosan - izjavio je ministar branitelja Predrag Matić.

Radimir Čačić je ispravio novinare i poručio kako ovo nije prvi radni dan Vlade, 'nego četvrti dan'. Čačić je izjavio kako proračun i reforme ne mogu čekati, a najavio je i popis ključnih projekata čija bi realizacija zaustavila 'slobodan pad' Hrvatske.

- Ovo ministarstvo će se baviti i poticajima za izvoz i poticajima ljudima da krenu u određene investicijske cikluse. Mnogo posla će biti s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo - izjavio je ministar poduzetništva Gordan Maras, a ministar rada Mirando Mrsić je najavio decentralizaciju Zavoda za zapošljavanje.

- Čeka nas jedan od najvažnijih zadataka, a to je oblikovanje novog zakona i provedbenih mjera za takozvana potpomognuta područja koja trebaju hitnu i najveću potporu u vremenu pred nama - izjavio je potpredsjednik vlade Branko Grčić.

Tihomir Jakovina, novi ministar poljoprivrede, namjerava pokrenuti trend uvoza, koji namjerava regulirati strogim pravilima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Novi premijer Zoran Milanović u Banske je dvore stigao u 8.30h, a danas će ondje održati prvi radni sastanak s potpredsjednicima i ministrima u novoj vladi.

Na nju kako neslužbeno doznajemo ministri moraju doći s pripremljenim pisanim biografijama svojih zamjenika, a bit će riječi o rokovima u kojima se moraju odraditi prvi koraci Vlade.

- Želimo biti dobro organizirana Vlada', poruka je kojom krećemo u prvi radni dan. S kabinetom se održao prvi radni sastanak u Vladi Republike Hrvatske - objavio je premijer Milanović na svom Facebook profilu nakon sastanka sa svojim ministrima.

Prva sjednica nove vlade održat će se u četvrtak i bit će, kako tvrde izvori iz SDP-a najvjerojatnije zatvorena za javnost. Na njoj će se donijeti odluke o imenovanjima dvadeset zamjenika ministara, pomoćnika ministara, ali ne svih već samo onih čija imena su već usuglašena.

Vladine koordinacije

Naime novim Zakonom o vladi kojeg je Sabor po hitnoj proceduri donio na prošlotjednoj izvanrednoj sjednici ukinute su funkcije državnih tajnika u ministarstvima, a ponovo uvedeni zamjenici i pomoćnici ministara. Svaki ministar imati će jednog zamjenika i više pomoćnika.

Zasad se ne može dobiti jasan odgovor na pitanje koliko će pomoćnika ministara imati nova vlada. Oni jednako kao i ministri i zamjenici ministara imaju status dužnosnika i prilikom smjene vlasti morati će napustiti svoje dužnosti. Na prvoj sjednici vlade u četvrtak formirat će se i vladine koordinacije. U četvrtak bi nova vlada mogla usvojiti i novi Poslovnik o radu vlade na čijoj izradi se ubrzano radi.

Imena novih zamjenika ministara nismo uspjeli službeno o doznati. Aktualni premijer Zoran Milanović zamolio je svoje ministre da do četvrtka u javnosti ne otkrivaju imena svojih zamjenika. U redovima nove vladajuće koalicije početkom ovog tjedna nije se dalo doznati hoće li nova Milanovićeva vlada, sukladno predizbornim obećanjima o temeljitoj promjeni načina vođenja državnih poslova promijeniti i dosadašnju lošu i kritiziranu praksu bivše Sanaderove vlade koja je uporno ignorirala zahtjeve da se unaprijed objavljuju dnevni redovi zatvorenih sjednica vlade.

Javni dnevni red

Zatvorene sjednice prakticiraju i Vlade s dugom demokratskom praksom, ali se dnevni redovi takvih sjednica unaprijed objavljuju kako bi građani na vrijeme znali o čemu će vlada raspravljati iza zatvorenih vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:28