UHIĆEN MILAN BANDIĆ

FOTO: OPERACIJA AGRAM Završeno ispitivanje Milana Bandića u USKOK-u, gradonačelnik Zagreba pred istražiteljima nije šutio

Policijski istražitelji jutros su viđeni i pred zgradom Holdinga
 Ronald Goršić, Ranko Šuvar / CROPIX

>>> NOVO 19:50 Završeno je ispitivanje Milana Bandića u USKOK-u, izvijestila je televizija N1. Njegov je odvjetnik Krešimir Krsnik prije toga bio najavio da će mu se klijent aktivno braniti.

-----------------------------------------------------

18:44 Milan Bandić je stigao u prostorije USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu i istražitelji započinju s ispitivanjem.

-----------------------------------------------------

18:42 U prostorije USKOK-a uskoro bi trebao biti sproveden i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako piše HRT, to se očekuje oko 19 sati. U međuvremenu je završeno i ispitivanje Petra Pripuza.

-----------------------------------------------------

17:48 Policija je iznijela dokumentaciju i računala iz Gradskog poglavarstva, a HRT doznaje da je upala i u vikendicu Bandićeva suradnika Roberta Ljutića.

-----------------------------------------------------

17:19 USKOK je s ispitivanjem nekih osumnjičenika već završio, a među njima je i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš. Njega su iz sjedišta USKOK-a odvezli vozilom kojim je upravljao policajac.

-----------------------------------------------------

16:44 Prema neslužbenim informacijama Nove TV, jedan od osumnjičenih, direktor zagrebačke Plinare Ante Dodig, podnio je neopozivu ostavku.

-----------------------------------------------------

15:54 Tijekom poslijepodneva policija u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici na ispitivanje dovoditi osumnjičenike u jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga, neki od njih se brane 'aktivno', dok drugi ne žele odgovarati na pitanja istražitelja.

Oko 15 sati u policijskom vozilu na ulazu u Uskok zapažen je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, jedan od najbližih suradnika uhićenog gradonačelnika Milana Bandića koji je oko 14,30 sati odvezen iz garaže Gradskog poglavarstva gdje je policija od jutra pretresala službene prostorije.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik novinarima je ponovio da je Bandić nakon pretresa ide u Uskok te da je uhićen kako bi se skrenula pažnja s "važnijeg suđenja" bivšim jugoslavenskim špijunima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj.

Ljubičić je, poput ostalih u Gajevu dovezen u policijskim neoznačenim vozilima zatamljenih stakala. Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je dolazeći u Uskok oko 15,30 sati da Ljubičić čeka ispitivanje te da će iz pouke o pravima doznati inkriminacije u cijelosti.

"Onda ćemo vidjeti kakvu ćemo obranu iznositi. U svakom slučaju će biti poricanje djela, to smo još jučer vidjeli prema onoj pouci koja nam je uručena prije prve službene radnje PNUSKOK-a. Ako je ova pouka o pravima identična, a trebala bi biti očito je da ćemo poreći djelo, jer s takvom inkriminacijom Ljubičić nema nikakve veze", kazao je Miljević.

Pred novinare je prvi izašao odvjetnik Vladimir Terešak koji zastupa vlasnika tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Terešak, koji je na suđenju u slučaju Fimi media bio predstavnik HDZ-a, potvrdio je da je Mihaljević osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je njegova tvrtka 18. okrivljena kao pravna osoba.

"Detalje zahtjeva za istragu vidio nisam, samo pouku o pravima. Dakle u ovom trenutku ne mogu govoriti o činjenicama koje mu se stavljaju na teret. No, u globalu se radi o zamjeni zemljišta s gradom Zagrebom", kazao je Terešak. Dodao je da se Mihaljević branio šutnjom, odnosno da nije želio iznositi obranu prije uvida u spis, što će im navodno biti omogućeno tek za dva do tri dana.

Pojasnio je i da bi osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor sutra trebali biti dovedeni pred suca istrage.

Za razliku od Mihaljevića tzv. aktivnu obranu iznosila je zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić. Njen odvjetnik Jozo Mimica kazao je da je Bravić osumnjičena za zlouporabu položaja, no detalje nije želio otkriti.

Na fotografiji: Dovođenje osumnjičenice u USKOK (Dragan Matić/Cropix)

Uz Bandića, Ljubičića, Mihaljevića, Ines Bravić i tzv. kralja otpada Petra Pripuza za korupciju u Zagrebačkom holdingu i poglavarstvu terete se direktori ZET-a Ivan Tolić, Čistoće Miljenko Benko i Plinare Ante Dodig. Na pretres prostorija u poglavarstvu jutros je doveden pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, a među privedenima su i pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović te Ivan Jurčić, Ivan Markuš, Dragutin Kosić.

Kriminalističko istraživanje, kako se neslužbeno doznaje, provodi se i nad tvrtkama, među ostalim i u Pripuzovu vlasništvu.

Prema službeno još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog 7,5 milijuna kuna 'teškog ugovora' ugovora grada s Pripuzovom tvrtkom za zbrinjavanje otpada.

No, na meti istražitelja, osim poslova s otpadom, navodno su i zamjene gradskih zemljišta, sumnjiva zapošljavanja, odnosno 'trgovanje utjecajem', a vjerojatno i nezakonitosti u predsjedničkim izborima 2009.

Jedino je Ljubičićev odvjetnik do sada potvrdio da se dugogodišnjm Bandićevu suradniku na teret stavlja kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu.

-----------------------------------------------------

15:09 U urede USKOK-a u Gajevoj doveden je Slobodan Ljubičić, šef zagrebačkog Holdinga.

-----------------------------------------------------

14:39 Nakon pretrage garaža Milan Bandić odvezen je u Gajevu se nalaze prostorije USKOK-a i DORH-a, potvrdio je pred Poglavarstvom njegov odvjetnik Krešimir Krsnik. Ponovio je kako se ovo sve događa kako bi se prestalo pričati o važnijem suđenju Perkoviću i Mustaču koje se događa u Njemačkoj. 'Imam razna saznanja i volio bih to podijeliti s medijima, ali ne smijem, sve je tempirano', dodao je Krsnik , a javlja HRT.

-----------------------------------------------------

13:58 Djelatnici PN USKOK-a iznijeli su u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića opsežnu dokumentaciju iz zgrade gradskog Poglavarstva.

-----------------------------------------------------

13:05 Milan Bandić napustio je zgradu Gradskog poglavarstva u pratnji velikog broja istražitelja, javlja Nova TV.

Sada su svi ušli u garažu gdje je u tijeku pretraga službenih automobila.

Svi privedeni bit će poslijepodne dovedeni u USKOK na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o tome za koga će se zatražiti istražni zatvor.

S obzirom na veliki broj osumnjičenika koje treba ispitati u Uskoku, prije nego što se protiv njih pokrene tzv. državnoodvjetnička istraga, očekuje se da će oni za koje tužiteljstvo zatraži istražni zatvor tek sutra biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Iz dosadašnje 'prakse' proizlazi da se u istražnom zatvoru zadržavaju oni koji 'ne surađuju', odnosno da se osumnjičenicima koji detaljno iznesu svoje 'aktivne obrane' dozvoljava obrana sa slobode.

----------------------------------------------------

ZAGREB - U jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga policija je danas nastavila pretraživati ured gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suosumnjičenika koji bi u poslijepodnevnim satima trebali biti dovedeni na ispitivanje u Uskok.

Osim Bandića na pretres svojih ureda nakon noći u pritvoru na Oranicama jutros su dovedeni i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, čiji je odvjetnik Mate Matić potvrdio da istražitelji u Pripuzovoj tvrtki dobivaju sve dokumente koji su im potrebni.

Prema službeno još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog 7,5 milijuna kuna 'teškog ugovora' ugovora grada s Pripuzovom tvrtkom za zbrinjavanje otpada.

Na pretres prostorija u poglavarstvu jutros je doveden pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco.

Popis svih uhićenih Bandićevih suradnika pogledajte OVDJE.

Da je u tijeku pretres zgrade, novinarima je potvrdila i Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek.

Ona je izvijestila da je u tijeku pregled određenog broja prostorija i dokumentacije i u zgradi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga od strane ovlaštenih institucija te da o tom pregledu zbog osiguravanja neometanog tijeka istrage ne može iznositi detalje. Opširnije o njenoj presici pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon pretresa svog doma u Bužanovoj ulici policijskim je kombijem jutros oko 2,40 sati, vraćen u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) gdje je prenoćio zajedno sa svojim suosumnjičenicma - predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom.

AKCIJA AGRAM Bandića i ostale privodilo više od 120 agenata: Pretres stana trajao čak sedam sati

Pretres u Bandićevu domu trajao je od 19,30 sati, a istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim nedjelima, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči Uskok.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres trajao gotovo sedam sati. Istovremeno, pretraživane su i kuće Pripuza i Ljubičića na Pantovčaku.

Podsjetimo, policija je jučer po nalogu USKOK-a uhitila dugogodišnjega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i više njegovih najbližih suradnika, predvođenih predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem. Uhićen je i suvlasnik CIOS grupe Petar Pripuz.

Među uhićenima su, neslužbeno doznajemo, i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, Ivan Tolić, član Uprave Holdinga i bivši direktor ZET-a, Vidoje Bulum, pročelnik Stručne službe gradonačelnika, Miljenko Benko, direktor Čistoće, Alen Dodig, direktor Gradske plinare, Zdenko Antunović, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza, Željko Horvat, specijalni savjetnik gradonačelnika, Filip Čulo, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga, Koraljka Rožanković Uremović, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, te Ines Bralić, zamjenica pročelnice u tom uredu.

Ukupno je navodno uhićeno 19 osoba, a tereti ih se za cijeli niz kaznenih djela iz sfere gospodarskoga kriminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:22