ŠEST GODINA POTJERE

KAKO SU ISTRAŽITELJI PRATILI BANDIĆA OD 2009. Magazin otkriva rekonstrukciju akcije koja je dovela do uhićenja

‘Policija, Uskok i Državno odvjetništvo održali su tri koordinacije kako bismo se usuglasili koga zapravo treba hapsiti, a koga ne. Svejedno su, čini mi se, počinili neke pogreške. Nije bilo, primjerice, nikakva razloga za hapšenje direktora Plinare'
Zagreb, 201014.Gradsko poglavarstvo.Oko 13 sati zavrsena je pretraga Ureda zagrebackog gradonacelnika. Djelatnici PNUSKOK-a u nazocnosti Milana Bandica iznijeli su dokumente koji bi mogli posluziti optuzbi.Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Milana Bandića pratimo jako, jako dugo, rekao nam je u utorak navečer jedan od najangažiranijih istražitelja na slučaju zagrebačkog gradonačelnika, s kojim su urednici Jutarnjeg lista razgovarali u Bistrou Esplanade dok je ondje trajala svečana večera za suradnike danske kraljice Margarete II. (koja je, razumljivo, boravila u najboljem zagrebačkom i hrvatskom hotelu).

“Milana Bandića i njegove suradnike prvi smo put planirali uhititi u proljeće 2009. godine”, nastavio je naš sugovornik. “Radilo se o poznatoj aferi Krašograd koja se dogodila 2007. godine, dakle o zamjeni gradskog zemljišta, i to s potpuno anonimnim tvrtkama koje su vodili neki vrlo mladi ljudi, koji nipošto nisu mogli raspolagati takvim kapitalom. Mi smo, naravno, znali da iza tih anonimnih tvrtki stoji novac Bandićevih suradnika te smo pretpostavljali da su Milan Bandić i Slobodan Ljubičić, kojega smo uvijek držali mastermindom svih Bandićevih pothvata vezanih uz zagrebačke nekretnine, dobili ozbiljan novac kako bi se provela ta zamjena zemljišta.

Odlazak Bajiću

I bili smo sigurni da imamo dovoljno materijala za Bandićevo uhićenje. No, kako je u ono vrijeme policija uistinu izvrsno surađivala s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, otišli smo kod Bajića, ne da bismo inzistirali na imanentnom Bandićevu uhićenju, nego da bismo se konzultirali kako da cijela stvar prođe što efikasnije; kako, dakle, da budemo sigurni da ćemo svi zajedno pobijediti na sudu. Nipošto nismo željeli da nam se ponovi fijasko s optužnicom protiv zagrebačke zločinačke organizacije s početka dvijetisućitih godina. I sami znate da su gotovo sve optužbe protiv zločinačke organizacije odbačene, premda smo mi i dalje sigurni da su one bile na mjestu. Ali, u tom su predmetu i policija i Državno odvjetništvo bili prilično šlampavi, i nisu osigurali dovoljno nepobitnih materijalnih dokaza za osuđujuće presude...”

“...Kako bismo izbjegli još veći debakl nego u slučaju zločinačke organizacije, pitali smo Odvjetništvo raspolažemo li s dovoljno dokaza. Ljudi u Odvjetništvu bili su, srećom, vrlo oprezni pa su predložili dodatna vještačenja. DORH je to bio predložio samo 24 sata prije nego što smo planirali uhititi Bandića i Ljubičića. Pokazalo se da su itekako bili u pravu...”

FOTOGALERIJA: USKOK izvodi Bandića nakon pretresa stana

Dva vještačenja

“...Oba su vještačenja, naime, dala potpuno neodređene rezultate. Koliko se sjećam, jedan je vještak tvrdio da je Grad Zagreb, u najgorem slučaju, oštećen za deset posto ukupnog iznosa transkacije, dok je drugi vještak konstatirao da Grad Zagreb uopće nije oštećen. Vidjevši rezultate vještačenja, odustali smo od uhićenja jer nismo željeli riskirati politički skandal. Zamislite što bi se sve dogodilo da smo onda uhapsili Bandića pa da smo ga morali pustiti nakon nekoliko dana. I šef policije i državni odvjetnik morali bi dati ostavke, a Bandić bi za dugo vremena sačuvao imunitet. Do danas bi tvrdio kako mu je smjestila politika, kao što to sada tvrde njegovi odvjetnici. Doduše, u ono je vrijeme na vlasti bio Ivo Sanader, a ne Zoran Milanović pa mi je malo nejasno kako sve vladajuće politike ove zemlje mrze Milana Bandića”, završio je prvi dio svog iskaza jedan od sugovornika Jutarnjeg lista, koji u policijskim akcijama protiv zagrebačkoga gradonačelnika sudjeluje više od šest godina.

Bez obzira na odustajanje od hapšenja u slučaju Krašograd, o kojemu su mediji detaljno izvještavali, policija nije odustajala od nadzora nad Milanom Bandićem i njegovim prijateljima i suradnicima.

U jednom je trenutku, prije šest ili sedam godina, naš sugovornik bio uvjeren da može uhititi barem Slobodana Ljubičića. Policija je, naime, sumnjičila Ljubičića zbog transakcije sa Zagrebačkim cestama u Gračanima na kojoj je Ljubičić, navodno, zaradio ozbiljan novac na račun glavnog grada.

FOTOGALERIJA: Policija pred Bandićevim stanom

“Bili smo sigurni da sve imamo i da ćemo ga sutra uhititi. Onda mi je došao jedan od najbližih suradnika i doslovno kazao: ‘Nažalost, šefe, nemamo ništa. Sporne ugovore nije potpisao i platio Ljubičić, nego njegova supruga’. I tako je Ljubičićeva žena završila na sudu, gdje je, mislim, i pravomoćno osuđena, dok se Bandićev najbolji prijatelj opet izvukao.”

Aktualna akcija protiv Milana Bandića , koja je dovela do nedavnog uhićenja, počela je prije više od dvije godine.

......

Detaljnu rekonstrukciju višegodišnje policijske akcije protiv zagrebačkog gradonačelnika u cijelosti pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:07