MOĆ PRIRODE

FOTO: POGLEDAJTE ŠTETU KOJU JE SNAŽNA BURA NAPRAVILA KOD ZADRA I SPLITA Poznata hrvatska meteorologinja: 'Malo je nedostajalo da imamo uragan'

 
 Jure Mišković / CROPIX

Na moru bura i dalje ne posustaje pa su zbog nje zatvorene neke dionice autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče.

Naročito burno je između čvorova Sveti Rok i Posedarje gdje je snažan vjetar načinio i priličnu materijalnu štetu. Kako i ne bi kad su udari bure pod južnim Velebitom, kažu službeni podaci DHMZ-a, bili i do 160 km/h.

Za područje mora zato je oglašen i crveni meteoalarm što ukazuje na jako opasno vrijeme.

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar upozorila je na zanimljive podatke o srednjoj brzini vjetra koja je noćas na spomenutom području dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h – što je iznimno rijetko.

'Bura je po svojoj naravi mahovit vjetar i opasna je upravo po udarima koji su u pravilu dva do dva i pol puta jači od konstantne brzine vjetra. Međutim, kad vjetar konstantno ima orkansku snagu, on razara. Za ilustraciju, to je samo za nijansu, za pišljivi metar po sekundi ili malo manje od 4 kilometra na sat, slabije od prve kategorije Saffir-Simpsonove uraganske skale. Malo je, dakle, nedostajalo, da imamo uragan u zadarskom zaleđu', kaže Mazzocco Drvar.

Silan vjetar načinio je dosta štete u Splitu i zadarskom zaleđu pa su fotografi danas zabilježili prevrnute kontejnere, iščupano drveće i oštećene krovove kuća, ali i razbijena stakla na automobilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:59