PRVI MINISTAR POLICIJE

FOTO Pokopan Boljkovac, Mesić se od njega oprostio riječima: 'Smrt fašizmu, sloboda narodu!'

Pogreb ministra unutarnjih poslova prve hrvatske Vlade održanom je Vukovoj Gorici kod Duge Rese
Vukova Gorica, 141114.Na mjesnom groblju u Vukovoj Gorici danas je uz drzavne pocasti sahranjen prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i poznati antifasista Josip Boljkovac. Na fotografiji: Stjepan Mesic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

VUKOVA GORICA - Dragi moj Joža, ispraćam te se s riječima uobičajenim u ovakvim prilikama: "Počivao u miru", a pozdravljam te riječima za koje sam siguran da bi želio da te prate na putu bez povratka na koji odlaziš: Smrt fašizmu, sloboda narodu! - tako je Josipa Boljkovca, ministra unutarnjih poslova prve hrvatske Vlade kojoj je sam predsjedavao, posljednji puta pozdravio Stjepan Mesić, kasniji predsjednik države, na pogrebu održanom u Boljkovčevoj rodnoj Vukovoj Gorici nedaleko Duge Rese.

Podsjetio je na zajedničke trenutke koje je dijelio s pokojnim Boljkovcem, od saborskih klupa 60-tih godina, iste sudbine koju su prošli nakon Hrvatskog proljeća, a potom i zajedničkog stvaranja nove države devedesetih.

Nazvao je Mesić Boljkovca mirotvorcem koji nije dozvolio da eskalira sukob između Hrvata i Srba u Gorskom kotaru, kao i njegove težnje da se na Miloševićev nacionalizam ne odgovori hrvatskim nacionalizmom.

- Usprkos svih tvojim zaslugama dožvio si i to da te na kraju života vuku po sudovima pod optužbom za ratni zločin, kako to vole danas reći, komunistički ratni zločin.

Doživio si to da optužbe budu odbačene i to mi je osobito drago.

Govorim u ime mnogih koji su te poznavali i koji nisu, u ime svih antifašisitičkih boraca i antifašista istinskih domoljuba, uime onih koji su željeli demokratsku i pravnu državu Hrvatsku u kojoj se neće falsificirati povijest i u kojoj se nikada neće diskriminirati na osnovu vjere, nacije i svjetonazora.

Za takvu si se Hrvatsku borio do posljednjeg dana. Kao tvoj suborac i prijatelj, dragi moj Joža, obećajem ti, za takvu Hrvatsku kakvu smo zajedno sanjali, ja ću se boriti dok budem mogao - rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Uime prijatelja posljednje riječi uputio mu je dugogodišnji obiteljski prijatelj i odvjetnik Anto Nobilo, koji ga od malih nogu poznaje kao očeva prijatelja, u mladosti kao gradonačelnika Karlovca, s njime je surađivao kao tužitelj 90-tih godina, a kao odvjetnik ga je branio od optužbi za ratni zločin.

- Jedan je ministar poželio postati predsjednik jedne stranke i na ovim bregima sa specijalcima je došao uhititi Jožu na ovakav kišni dan . Čovjek je tada imao 92 godine i jedava se kretao, srećom pravosuđe je dobro reagiralo, Ustavni sud ga je oslobodio iz pritvora, a kasnije i Županijski sud od svih neosnovanih optužbi. Ako bih sumirao cijelu tu liniju mogu reći da je Boljkovac uvijek bio i ostao antifašist, ljevičar, Hrvat u pravom smislu te riječi i humanist - kazao je Nobilo.

Kao Karlovčan od bivšeg karlovačkog gradonačelnika oprostio se novinar i poblicist dr. Danko Plevnik koji je pobrojao Boljkovčevu ostavštinu u gradu na četiri rijeke, za čijega su mandata šezdesetih godina iznikle najpoznatije vizure modernoga Karlovca.

- Što god rekli o Joži Boljkovcu, rekli smo malo. Bit ćemo mu vječno zahvalni na renesansi Karlovca - rekao je dr. Plevnik.

Gradske službe izbjegle su organizirati komemoraciju u gradskoj vijećnici, već su to učinili Boljkovčevi kolege antifašisti u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:59