ZBOG UBOJSTVA CIVILA

FOTO Policija uhitila Đuru Brodarca. Sumnjiče ga za ratne zločine u Sisku 1991.

Policija je uhitila tri osobe, a među njima je i Vladimir Milanković, ratni zapovjednik specijalne policije
Turanj, 200611.Vikendica u Turnju gdje je uhicen Djuro Brodarac bivsi zupan i nacelnik Policijske uprave Sisacko - moslavacke, zbog sumnje za ratne zlocine u Sisku 1991 i 1992 god.Na slici: Djuro BrodaracFoto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lučić / CROPIX

SISAK - U svojoj vikendici kod Zadra danas rano ujutro uhićen je Đuro Brodarac, bivši župan sisačko-moslavački i ratni načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke. U isto su vrijeme u koordiniranoj akciji pripadnika interventne postrojbe PU sisačko-moslavačke uhićene još dvije osobe.

Bajićeva odluka

Jedan od njih je ratni Brodarčev zamjenik Vladimir Milanković, a drugi je pripadnik specijalne policijske postrojbe Vukovi iz Siska Drago Bošnjak. Sva trojica su osumnjičena za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina u Sisku ratne 1991. godine. Nakon uhićenja su prevezeni u Osijek, gdje će biti pritvoreni.

Naime, odlukom glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića slučaj ratnih zločina u Sisku 1991. godine iz sisačkog Županijskog državnog odvjetništva prebačen je osječkom Županijskom sudu i osječkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Dugo godina niti jedan predmet ubojstva Srba u Sisku nije procesuiran, a nedavno je za ubojstvo srpskog civila Dušana Čalića pravomoćno osuđen hrvatski branitelj Ivica Mirić.

Pritisak optužbi

Uhićeni Đuro Brodarac i Vladimir Milanković više su puta proteklih godina demantirali tvrdnje o zločinima. Milanković je isticao kako on nije bio ni policijski ni vojni zapovjednik nego je bio uvijek drugi u hijerarhiji, izvršavao je naredbe, te tvrdio da nije počinio ratne zločine.

Nekoliko tjedana prije uhićenja rekao nam je kako je teško toliko godina živjeti pod pritiskom optužbi i kako jedva čeka da se cijela stvar konačno pokrene kako bi “jednom zasvagda mogao skinuti ljagu sa svoga imena i dokazati da nisam ratni zločinac”. Brodarac je stalno isticao kako je on kao šef policije potpisivao kaznene prijave protiv nepoznatih osoba zbog ubojstva više civila srpske nacionalnosti.

Obavljali su očevid

- Mi smo bili u ratu, na liniji fronte, mi smo branili Sisak, ali smo kao policajci časno obavljali svoj posao. Kada bismo dobili vijest o ubojstvu, obavljali smo očevid i podnosili prijave. Zašto sustav dalje nije radio, zašto nije pokrenuta istraga, ja ne znam niti mogu biti odgovoran za nečiji nerad ili za zločine koje je počinio netko drugi - rekao je Brodarac. Tvrdio je kako nema svjedoka da je osobno izvršio ili naredio zločin, te da policija pod njegovim vodstvom zločine nije činila. Neslužbeno doznajemo pak kako ipak ima svjedoka koji Brodarca osobno terete za počinjenje zločina.

Pretraga kuće

Ispred velebne vikendice i imanja Đure Brodarca u selu Vurot na obali Kupe, nakon vijesti o njegovu uhićenju, zatekli smo samo dvojicu policajaca. Neslužbeno doznajemo da je policija obavila pretragu njegove kuće. Unutra nismo mogli niti je bilo tko od Brodarčeve obitelji bio raspoložen za razgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31