PRESUDA JE PRAVOMOĆNA

RATNI ZLOČIN U SISKU Zamjeniku Đure Brodarca 10 godina robije za ubojstvo čak 23 civila i jednog zarobljenika

 Vlado Kos / Cropix

SISAK - Vrhovni sud povećao je zatvorsku kaznu za ratni zločin nekadašnjem zamjeniku načelnika PU Sisak Vladimiru Milankoviću sa 8 na 10 godina. Drugooptuženom u „slučaju Sisak“, bivšem pripadniku SJP „Vukovi“ Dragi Bošnjaku pak potvrđena je oslobađajuća presuda Županijskog suda u Osijeku, na kojem se sudilo Milankoviću i Bošnjaku za ratne zločine na civilima i ratnim zarobljenicima s područja Siska i Banovine tijekom 1991. i 1992. godine. Time su presude postale pravomoćne.

Podsjetimo, u ovom je slučaju prvoosumnjičena osoba bio nekadašnji načelnik PU Sisak Đuro Brodarac, koji nije dočekao početak suđenja, budući da je u srpnju 2011. godine, dok je bio u pritvoru u Osijeku, preminuo u osječkom KBC-u. Njegovom smrću Milanković je postao prvooptuženi, a time je na njega pala i odgovornost, prvenstveno zapovjedna, za smrt srpskih civila i ratnih zarobljenika. U konačnici je osuđen za smrt 23 civila i jednog ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti. Među njima i za četvero čija tijela do današnjeg dana nisu pronađena.

Na presudu Milankoviću žalili su se i njegovi odvjetnici, ali i Državno odvjetništvo koje je smatralo da je osam godina malo za ono što mu se stavljalo na teret. Vrhovni sud očito se složio s DORH-om te povećao kaznu Milankoviću, obrazloživši kako je „kazna primjerena okolnostima djela i osobi počinitelja,“ pri čemu su istaknuli i da Milanković „nije u pravu kada u žalbi navodi da mu se kao olakotna okolnost treba uzeti doprinos u obrani domovine.“ Ne spore njegove zasluge i činjenicu da je devet puta odlikovan, no smatraju kako su „obrambene aktivnosti u agresorskom ratu i stavljanje na raspolaganje domovini radi postizanja neovisnosti plementi motiv, ali ne kao podloga za počinjenje kaznenih djela.“

Podsjetimo, prvostupanjski sudac Zvonko Vekić u svom je obrazloženju istaknuo kako je „Milanković sudjelovao u prikrivanju zločina pripadnika njemu potčinjenih postrojbi, neke od njih zapovjedio, a u nekim brutalnim zlostavljanjima i osobno sudjelovao. Neposredni počinitelji zločina nisu mogli biti otkriveni, jer su ih štitili oni koji su trebali štititi civile i sprječavati nezakonite radnje.“

S druge strane i Vrhovni sud je ocijenio da Bošnjaku u ovom postupku nije dokazana krivnja te su potvrdili pravorijek osječkog suda i odbili žalbu DORH-a na oslobađajuću presudu za Bošnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:32