LJUTITI VLASNICI KUĆA

FOTO Prosvjed u Petrčanima protiv austrijskog Falkensteinera zbog ograđivanja plaže: Od Punta Skale ste napravili Auschwitz!

Stotinjak vlasnika kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini ekskluzivnog resorta ograđenog žicom, prosvjedovalo je protiv austrijskog vlasnika

Usred špice turističke sezone i kružnog toka na ulazu u moderno turističko naselje austrijskog Falkensteinera na Punta Skali u Petrčanima, vlasnici obližnjih kuća u subotu ujutro blokirali su promet. Naoružani transparentima „Vrli Austrijanci, mi Hrvati trećerazredan narod!“, „Vratite nam plažu!“, „Rasprodaja (akcija) hrvatskih plaža, ulaznice samo 40 kuna!“, stotinjak vlasnika kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini ekskluzivnog resorta ograđenog žicom, prosvjedovalo je protiv austrijskog vlasnika koji je 2008. dobio županijsku koncesiju za obalno područje nekadašnje Punta Skale.

- Od Punta Skale su napravili Auschwitz! Ogradili su je žicom kao u logoru, a zbog gradnje desalinizatora posjekli su stoljetnu šumu! Plažu su nam oduzeli, odmor osakatili! Voda je upitne kvalitete i sa pravom se pitamo kad će nam uzeti struju, pristupne ceste i kanalizaciju. Zatrpali su nas građevinskim otpadom. Ali nitko, pa ni Austrijanci, ne može jednostrano uzurpirati naše pravo koje proizlazi iz valjanih kupoprodajnih ugovora - vikali su vlasnici kuća zaustavljajući na pješačkom prijelazu strane automobile koji su pokušavali ući u hotelsko naselje. Tvrde kako ih kod prodaje Punta Skale austrijskom Falkensteineru nitko nije pitao, niti se interesirao za njihova prava, stotinjak obitelji vlasnika objekata nekadašnjeg turističkog naselja Punta Skala. Iako su njihove kuće udaljene samo nekih pedesetak metara od plaže za koju su prošle godine imali propusnice, ove su sezone ostali bez njih pa za ulazak do mora sad trebaju platiti - 40 kuna.

- Mlađe obitelji sa djecom prije su imale na raspolaganju „uvalicu“ sa pijeskom koja im je sada oduzeta. Sada su prisiljeni platiti još jednom ono što im je osigurano kupnjom kuće - kazali su vlasnici vikendica koje su krajem devedesetih kupili od tadašnje Punta Skale d.d.

- Nitko od nas nije protiv razvoja turizma u Hrvatskoj, no riječ je o firmi kojoj je važan samo novac i profit. Zanima nas kojom se dinamikom otplaćuje koncesija na plažu od 280 tisuća kuna godišnje - poručili su prosvjednici najavivši nove prosvjede i sudsku tužbu protiv austrijskog Falkenstienera. Tražit će poništenje koncesije kojom je, kako tvrde, austrijski vlasnik od poluotoka Punta Skala načinio privatnu plažu, te im nasilno oduzeo ranije stečena prava.

Tomislav Mlinarić iz Varaždina: „Kupoprodajni ugovor nam jamči pristup plaži!“

- Riječ je o kućama koje se nalaze iznad novoizgrađenog luksuznog turističkog naselja Punta Skala IMMO Exclusive u vlasništvu Zdenka Zrilića. Falkenstiener je taj prostor dao Zriliću u potkoncesiju, no iako je izgrađeno 40-tak luksuznih obiteljskih vila, dosad ih je prodano samo tri. Kada smo kupovali kuće od tadašnje tvrtke Punta Skala d.d. računali smo na plažu koja joj je pripadala, no nakon što je Falkenstiener dobio koncesiju na kompletnu plažu koja uključuje i naselje PS IMMO veći dio je zagrađen i ne može se unutra. Unutra mogu samo oni koji su kupili kuću u ekskluzivnom PS IMMO, iako se te kuće nalaze odmah ispod naših. Imamo kupoprodajne ugovore u kojima je da nam Punta Skala jamči kompletnu infrastrukturu od ceste, struje kanalizacije do pristupa plaži - kazao je Tomislav Mlinarić iz Varaždina koji je kuću u Punta Skali kupio prije dvanaest godina.

Marko Japarić, pomoćni direktor Falkensteiner Hotela i Rezidencija Punta Skala:

- Nikome nismo zabranili pristup plaži. Imamo valjanu koncesiju koju nam je dodijelila Zadarska županija i u hotelsko naselje mogu ući svi prema regularnoj cijeni ulaznice od 40 kuna. Ove smo godine smanjili broj propusnica sa prošlogodišnjih tristo na pedeset kako bi oslobodili prostor za naše goste, no mi ne biramo kome ćemo ih dati, kazao je Marko Japarić, pomoćni direktor Falkensteiner Hotela i Rezidencija Punta Skala. Dodao je kako njihov strojarsko-energetski objekt u blizini kuća ima atest za buku, te da su vlasnici kuća priključeni na gradski vodovod, a da oni sa kakvoćom vode nemaju veze - dodao je Marko Japarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:23