TEHNOLOŠKO ČUDO

FOTO: PRVA INTEGRIRANA DVORANA U HRVATSKOJ U ‘pametnoj sali’ vrijednoj 2,3 mil. kuna dr. Rotim obavio zahvat na mozgu budnog pacijenta!

 Davor Pongračić / CROPIX

U Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice otvorena je prva integrirana operacijska sala Olympus Endoalpha, najsuvremenija takve vrste u Hrvatskoj i prva u državnoj bolnici, a njezino je uređenje i opremanje stajalo više od 2,3 milijuna kuna, koje je u potpunosti osiguralo Ministarstvo zdravlja. Ovakva Endoalpha sala ima integrirane sve funkcije, što znači da se kompjutorski, putem upravljačke konzole, upravlja sa svime, od svjetla, prijenosa slike i zvuka do svih medicinskih instrumenata.

Snimanje sa 3 kamere

Tu je i mogućnost telekonferencija, što znači da se svaka operacija može putem videolinka prenijeti bilo gdje u svijetu, a i mi liječnici u svojim sobama imamo monitore na kojima možemo pratiti tijek operacije.

Sve se operacije snimaju s tri kamere, što se direktno prenosi telekonferencijskim sustavom u dvoranu, gdje se mogu nalaziti studenti ili mladi neurokirurzi koju tako mogu pratiti operaciju i učiti - objašnjava prof dr. sc. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju.

Dodaje da je omogućena i audiokomunikacija, što znači da se za vrijeme operacije mogu postavljati pitanja, a operater, također opremljen malim mikrofonom, može na njih odgovarati.

- Sala je primarno namijenjena za endoskopske zahvate, ali mi u njoj radimo sve moguće mikrokirurške i najsofisticiranije neurokirurške zahvate.

Prva operacija

Što se tiče pacijenata, oni imaju apsolutnu sigurnost jer su u ovakvoj sali svi parametri određeni i kompjutorski kontrolirani - kaže prof. Rotim, koji je nakon gotovo četiri godine, kada je začeta ideja o uređenju pametne operacijske sale , jučer u njoj prvi put obavio i operaciju na mozgu pacijentu koji je tijekom cijelog zahvata bio budan. U operaciji je sudjelovao tim stručnjaka: anesteziolog koji je radio posebnu vrstu anestezije, klinički psiholog koji je cijelo vrijeme operacije razgovarao s pacijentom te neurolog koji je preko monitora pratio pacijenta.

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić rekao je da će za nabavu EEG uređaja u iznosu od 350 tisuća kuna kako bi cijela sala bila potpuno opremljena.

Naglasio je da će do kraja njegova mandata ovakve sale dobiti i bolnice u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:33