TITOVA VILA

FOTO: Što će biti s luksuznim utočištem komunističke elite u kojem su se sastali Tuđman, Izetbegović i Milošević?

Grad hotelijerima nudi tzv. Titovu vilu pod Marjanom na 30 do 40 godina, ali uz uvjet da se u obnovu uloži 10 milijuna eura
 Saša Burić

Godinama je Vila Dalmacija, prekrasno zdanje u sastavu Park-šume Marjan, slovila kao utočište komunističke elite, zbog čega je u Splitu i dalje zovu samo - Titova vila. No s promjenom režima vila je počela propadati, a državnici su je sve manje koristili.

Davne 1990. tu je nastala poznata fotografija Alije Izetbegovića, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana koji su tamo održali prvi sastanak i razgovarali o, tad još neizvjesnoj, budućnosti Jugoslavije. Proteklih godina vila je bila u vlasništvu Grada Splita koji ju je koristio u protokolarne svrhe, a ponekad iznajmljivao - primjerice za raskošna vjenčanja. No to je donosilo godišnji gubitak od oko 500 do 700 tisuća kuna.

(foto: Mario Todorić / Cropix)

Sada gradske vlasti to namjeravaju promijeniti pa će Vilu Dalmaciju ponuditi u koncesiju onome tko uloži barem deset milijuna eura u njenu obnovu. Jer, vila je dotrajala i unatoč tomu što izvana djeluje vrlo uređeno, unutrašnjost njezinih zidova skriva dotrajale cijevi, stare instalacije, vlagu... Vila je, naime, prošle godine proslavila stotu godišnjicu, a ulaganja u njezinu obnovu i održavanje bila su minimalna. Vrijednost vile i pripadajućih osam hektara zemljišta procijenjena je na čak 120 milijuna eura.

Najbolji model

Natječaj za dodjelu koncesije još nije raspisan, no prve informacije govore kako bi Grad od koncesionara, osim početnog ulaganja, tražio i oko 50 tisuća eura mjesečne najamnine. Investitor bi zauzvrat idućih trideset ili četrdeset godina, ovisno o tome za koji se model Split odluči, imao pravo obavljati turističku djelatnost u Vili, te na njoj zarađivati, a objekt bi po isteku koncesije bio vraćen na upravljanje Gradu Splitu.

(foto: Mario Todorić / Cropix)

Cijeli projekt još je u fazi ideje na kojoj će se idućih dana intenzivno raditi jer se pokušava pronaći najbolji model zaštite objekta koji godinama propada. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar stoga nam je jučer rekao samo da je riječ o vrlo ozbiljnoj temi o kojoj je zasad rano govoriti. No kaže kako je Vila Dalmacija, uz nekoliko objekata u Dubrovniku, najatraktivnija vila u Hrvatskoj, smještena na idiličnoj lokaciji. - Minimalni radovi na održavanju i minimalni broj zaposlenih u vili odnose nam godišnje 1,2 milijuna kuna, a uprihodimo oko 500 tisuća. U isto vrijeme, zbog neulaganja objekt propada i gubi na vrijednosti. Na ovaj bismo način osigurali ulaganje u obnovu i još uprihodili na mjesečnom iznosu koncesije - objašnjava Baldasar.

Otvoreno javnosti

Kaže kako će gradske službe prionuti na posao izrade natječajne dokumentacije, nakon čega će Gradsko vijeće donijeti odluku ulazi li se u projekt. Budući bi hotel morao imati razinu usluge od 5 zvjezdica, a zanimljivo je da bi uvjet bio i otvaranje prostora građanstvu.

(foto: Mario Todorić / Cropix)

Naime, trenutno je područje vile svojevrsni “zabranjeni grad”, jer je riječ o protokolarnoj rezidenciji, a prenamjenom u hotel plaža i okolno zemljište bili bi otvoreni javnosti. Grad bi, također, ugovorom s koncesionarom zadržao pravo korištenja vile u nekoliko termina godišnje, primjerice za svečane sjednice i slične svečane protokolarne obaveze.

Tito je vilu ‘posvojio’ 1947. godine

Povijest objekta seže u početak 20. stoljeća. Vilu je 1914. projektirao arhitekt Franjo Šiler, a kraće vrijeme u njoj se nalazio Oceanografski institut. Tridesetih godina nazivala se Pansion Split, a potom je 1947. pretvorena u državnički i protokolarni prostor. Josip Broz Tito posljednji je put u njoj boravio 1979. Posljednjih godina jedan od objekata koristili su umjetnici iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:03