TOP-LISTA IZUMA

FOTO: Svijet će zaludjeti iPad, roboti profesori i leteći automobili

Izumi su razvrstani po područjima, od transporta i robotike do medicine i biotehnologije

ZAGREB - Leteći automobil, iPad, kaput od plastičnih dlaka, sintetski život, genetski modificirani losos, robot-učitelj engleskog jezika...

To su samo neki od 50 najboljih izuma 2010. što ih je, kao i svake godine sredinom studenoga, predstavio ugledni američki magazin Time. Kao i proteklih godina, izumi su razvrstani prema područjima, od tehnologije i transporta do medicine i biotehnologije.

Najbrže prodavan

Listu tehnoloških izuma godine predvodi iPad, Appleovo tablet računalo koje će promijeniti način na koji pregledavamo web, čitamo knjige, gledamo slike, filmove i ostale multimedijalne sadržaje. Otkako je Steve Jobs početkom godine predstavio iPad, to je postao najbrže prodavani netelefonski uređaj u povijesti elektronske industrije. Onima koji maštaju da tijekom gužvi na cestama polete, od iduće godine bit će dostupan leteći automobil Terrafugia koji su tijekom studija na Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili supružnici Anna i Carl Dietrich.

Izum azijskog tigra

Terrafugia će biti dostupna po cijeni između 200.000 i 250.000 dolara, što je jeftinije od Lamborghinija. Navikli smo da iz Južne Koreje svake godine stižu sve pametniji roboti.

Ove godine, pak, Time je među čudesnim inovacijama azijskog tigra prepoznao robota-učitelja engleskog jezika. Iako je Južna Koreja angažirala čak 30.000 stranaca kako bi poučavali učenike engleski jezik, to se pokazalo nedovoljnim pa su stoga za tu svrhu izumili robota. Prvi roboti-učitelji engleskog počeli su s radom 2009., a do kraja ove godine bit će “zaposleni” u 18 škola.

Timeova lista bavi se i postignućima u biotehnologiji gdje je prva na top-listi bakterija Synthia. To je prva sintetska stanica koju je u svibnju ove godine predstavio slavni Craig Venter čija je bivša tvrtka Celera Genomics 2000. godine prva sekvencirala ljudski genom.

Zbogom malariji

Sintetski oblici života koristili bi se za proizvodnju biogoriva, kao gutači suvišnog ugljičnog dioksida, ali i za stvaranje novih lijekova.

Među biotehnološkim čudima svakako je i genetski modificirani losos tvrtke AquaBounty, koji raste dvostruko brže nego njegov rođak u prirodi.

Time je zaključio da je ova godina bila loša za komarca malaričara koji je svake godine odgovoran za 250 milijuna slučajeva malarije te milijun smrtnih slučajeva. Znanstvenici sa sveučilišta Arizona genetski su modificirali komarca tako da je postao imun na plazmodij (parazit koji izaziva malariju) čiji je dosad bio prijenosnik. Znanstvenici su razvili i laser koji ubija komarce, a pritom ne šteti ni ljudima, ni ostalim insektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:22