USKOK SUMNJA U MALVERZACIJE

FOTO: Uhićen bivši šef HEP-a Ivan Mravak! Osumnjičen i Polančec

Mravak je kupovao struju za 83,3 eura po megavat satu, a prodavao je Aluminiju za 20,5 eura
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - U petak ujutro u svom domu u Zagrebu uhićen je bivši predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak.

12:16:>>>NOVO Odvjetnik bivšeg šefa HEP-a Ante Madunić potvrdio je kako je nakon pretage Mravkova stana njegov branjenik prevezen u HEP gdje se nastavilo s pretragom njegova ureda, javlja HTV. Nakon toga Mravak je odveden u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici. - Stavlja mu se na teret zloporaba položaja i udruživanje za činjenje kaznenih djela. Spominju se još dvije osobe, bivši član Uprave i netko iz politike - kazao je Madunić.

Navodno je riječ o bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu , javlja HTV. Njegov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je kako je i on čuo za glasine, ali o tome još nema službenu potvrdu.

12:08 >>> Protiv Damira Begovića se ne vodi istraga jer je utvrđeno kako nije utjecao na ugovor TLM-a s HEP-om te ga nije ni potpisao.

10:02 >>> Odvjetnik Ivana Mravaka, Ante Madunić, potvrdio je kako policija obavlja pretres kuće njegovog branjenika, no nije imao na raspolaganju informaciju je li Mravaku priopćeno da je uhićen.

Uz Mravka je uhićen i Ivan Koštan, predsjednik Uprave TLM-a Šibenik.

Prema neslužbenim navodima, uhićeni se terete za malverzaciju u prodaji struje pri čemu je državni proračun oštećen za više od pola milijarde kuna. Podsjetimo, Mravak je lani smijenjen nakon afere Buljubašić.

>>Jesmo li najjači na svijetu u korupciji: Afere koje tresu Hrvatsku

Mravak i Begović oštetili HEP za 84 milijuna eura

Zbog štetnih ugovora i gubitaka nastalih kupoprodajom električne energije u 2007. i 2008. godini Uskok je nakon istrage utvrdio da su Ivan Mravak i Damir Begović, bivši predsjednik Uprave šibenskog TLM-a nanijeli štetu HEP-u od 84 milijuna eura. Zajedno s njima Uskok istražuje i Tomu Galića, nedavno smijenjenog predsjednika uprave Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u čijim je uredima policija jučer provela opsežnu raciju koja je trajala do večernjih sati.

Galić je, podsjetimo, smijenjen nakon što je bez znanja Vlade dao zeleno svjetlo za poskupljenje grijanja.

Svu trojicu nekad ključnih osoba u hrvatskoj energetici sumnjiči se da su tijekom 2007. i 2008. trgujući električnom energijom oštetili državni proračun za oko 84 milijuna eura.

U te dvije godine, naime, HEP je na međunarodnim tenderima kupovao struju po najvišim cijenama, a potom je prodavao TLM-u po znatno nižim, ponekad i četverostruko manjim cijenama. TLM je u konačnici većinu tako kupljene struje prepuštao mostarskom Aluminiju čiji je suvlasnik i time zajedno s HEP-om, a na račun poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj sufinancirao tvrtku u susjednoj državi.

Gubitak 50 milijuna eura

HEP je tako 2008. kupio 350 megavata električne energije po cijeni od 83,3 eura po megavatsatu, a prodavao je TLM-u, odnosno Aluminiju po 20,5 eura po megavatsatu. Gubici nastali u ovim transakcijama iznose približno 50 milijuna eura, dok je gubitak iz 2007. iznosio oko 34 milijuna eura. Kroz to su vrijeme glavni dobavljači električne energije za HEP bile tvrtke EFT srbijanskog tajkuna Vuka Hamovića te slovačka Korlea čiji je prokurist u RH Marko Ćosić, sin umirovljenog generala Krešimira Ćosića.

Kako doznajemo, sve sporne nabave je odobravao Tomo Galić, a osobno je utjecao i na davanje dozvole za trgovinu električnom energijom TLM-ovom poduzeću kćeri - TLM Trgovina. Iako postoji sumnja da je cijeli posao s kupoprodajom električne energije dogovoren između Mije Brajkovića, direktora Aluminija i tadašnjeg vrha vlade RH, za to još uvijek nema konkretnih dokaza.

HEP-u dajem struju po 15 posto nižim cijenama

Srbijanski tajkun Vuk Hamović u razgovoru za Jutarnji list u listopadu prošle godine negirao je optužbe da je profitirao lanjskim sklapanjem ugovora s HEP-om.

- Hrvatska elektroprivreda ove je godine ugovorila cijenu isporuke električne energije za 2010. godinu po cijeni koja je već sada 15 posto niža od trenutne cijene na burzi - izjavio je 2009. u Beogradu vodeći regionalni trgovac električne energije Vuk Hamović, vlasnik kompanije EFT koja je već osam godina vodeći dobavljač električne energije koja nedostaje Hrvatskoj. Hamović je tada pozvao hrvatske novinare u Beograd kako bi otklonio optužbe da je EFT profitirao iz lanjskog ugovora s HEP-om, odnosno da se iza posla uvoza struje krije korupcija.

Naime, nekoliko mjeseci nakon ugovora s EFT-om došlo je do drastičnog pada cijene električne energije i ona se spustila na čak 40 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:22