NATO MISIJA 'ODLUČNA POTPORA'

FOTO, VIDEO: DIRLJIVI PRIZORI NA ISPRAĆAJU HRVATSKE VOJSKE U AFGANISTAN Ministar Krstičević: Podrška obitelji ključna je za mir i fokusiranost vojnika

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Prvog ožujka 2019. godine u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu održan je svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiju potpore miru "Odlučna potpora" u Afganistan.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet te predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici oružanih snaga Albanije.

Ministar Krstičević naglasio je kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske, ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje. Podsjetio je i na složenost vojnog poziva, koji je pun odricanja, a i istaknuo je da podrška obitelji ključna za mir, sabranost i fokusiranost vojnika.

"Koju god dužnost tijekom misije obnašali, vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega neka vam je na prvom mjestu. Uvjeren sam da ćete pokazati kako za hrvatskog vojnika nema nesavladivih izazova", poručio je ministar Krstičević te potaknuo pripadnike 10. HRVCON-a da s partnerima razmjene iskustva kako bi i jedni i drugi stekli još više znanja.

Viceadmiral Robert Hranj rekao je da sudjelovanje u međunarodnim misijama otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i oplemenjuje novim iskustvima. "Uvjeren sam da ste spremni na izazove i iznenađenja s kojima se možete suočiti u izvršenju svojih zadaća", istaknuo je viceadmiral Hranj. "Naš doprinos u obuci i mentoriranju Afganistanskih sigurnosnih snaga cijene Afganistanci, ali i ostali sudionici misije. Svaki naš kontingent ostavio je pozitivan trag na provedbu misije."

Zapovjednik 10. HRVCON-a brigadir Dragiša Konsa istaknuo je kako osjeća posebnu čast što će služiti svojoj domovini kao zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta i izrazio uvjerenje kako će svi zajedno opravdati ukazano povjerenje i nastaviti najbolju tradiciju prethodnika u Afganistanu. "Pripadnike 10. HRVCON-a krasi visoka razina obučenosti, psihološke spremnosti, hrabrosti i odgovornosti, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća koje očekuju pripadnike hrvatskog kontingenta u području misije. Hrvatski vojnik je uvijek bio na ponos svojoj domovini i svom hrvatskom narodu, izvršavajući odgovorno i časno svoje dužnosti, kako u zemlji, tako i u inozemstvu", istaknuo je brigadir Konsa.

U područje misije potpore miru "Odlučna potpora" u Afganistanu upućuje se 10. hrvatski kontingent s dva vojno-policijska službena psa. Deseti HRVCON broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena. U sklopu hrvatskog kontingenta, u područje misije putuje i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine. U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s 9. hrvatskim kontingentom koji se trenutno nalazi u području misije potpore miru RS (Resolute Support), sveukupno sudjelovalo 5374 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, od toga 216 žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:24