‘NIJE BILO PROMIDŽBE‘

Bačić o misi u Stobreču: ‘General je ostao zatečen, HDZ-u je ovo potpuno strano, to nam ne treba...‘

‘Nije bilo apsolutno nikakve promidžbe, niti smo koristili misu za ikakve svrh‘, rekao je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta

Tomislav Šuta (lijevo) i Branko Bačić (desno)

 Božidar Vukičević/Cropix/

Sitno odbrojavamo do parlamentarnih izbora u srijedu, 17. travnja, a političari iskaču iz paštete ili u ovom slučaju s oltara! Naime, kako javlja Dalmatinski portal u nedjelju je stobrečki svećenik don Josip Lončar vjernicima rekao da glasaju po savjesti pa pozvao HDZ-ovog Damira Krstičevića za oltar.

Neki vjernici su negodovali i bilo im je teško povezati religijski obred s političkim licem, iako su posvjedočili da ni svećenik ni bivši ministar obrane i kandidat u X. izbornoj jedinici nisu upućivali vjernika za koga glasati. Ipak, logički je za prepostaviti prema kome se insinuiralo i navodilo vjernike.

- Pred kraj svete mise don Josip Lončar je rekao s oltara kako bi trebali glasati po svojoj svijesti i savjesti. Nakon toga, sasvim slučajno se u crkvi pojavljuje Damir Krstičević koji izlazi na oltar po pozivu don Josipa i na taj način želi zaraditi glasove. Uz dužno poštovanje, mislim da gospodin Krstičević nema što raditi na oltaru, pogotovo nakon videa na TikToku gdje se dotični nije znao prekrstiti. Crkva nije predizborni skup - poručio je jedan od prisutnih vjernika.

A spletom okolnosti ili slučajnosti, jutros je procurila informacija da je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta zapravo nećak spomenutog svećenika koji je upit novinarke Dalmatinskog portala nazvao - provokacijom.

image

Tomislav Šuta (lijevo) i Branko Bačić (desno)

Božidar Vukičević/Cropix/

S druge strane, general Krstičević im je potvrdio da je bio na misnom slavlju u Stobreču te da nije očekivao poziv svećenika da pozdravi prisutne vjernike.

‘Nije bilo promidžbe‘

- Vidio me je i obavijestio vjernike da sam s njima tu na misi. Rekao je da mu je drago da sam tu i pozvao me da izađem iz klupe. Kazao je još kako sam s braniteljima oslobodio domovinu da bismo danas živjeli u slobodi i miru. Nakon toga je rekao: ‘Ajde, generale, nešto reci‘. Zahvalio sam ljudima na svemu, poželio im ugodnu nedjelju - prepričao je Krstičević.

- Nije bilo apsolutno nikakve promidžbe, niti smo koristili misu za ikakve svrh. Nitko od nas kandidata nije bio pozdravljen osim generala i ništa tu nije bilo sporno. Mi smo najnormalnije kao i svake nedjelje bili u splitskoj župi na svetoj misi i ništa od ovoga nije bilo planirano - pojasnio je Tomislav Šuta na HDZ-ovoj konferenciji za medije i pritom nije negirao da je svećenik njegov ujak.

- General je ostao zatečen. On je praktični vjernik, svake nedjelje je na svetoj misi. HDZ-u je ovo potpuno strano, to nam ne treba i ne želimo zloupotrebljavati sveta mjesta. Svećenik je samo htio pozdraviti svog osloboditelja - objasnio je potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, jedan od prisutnih na ovom misnom slavlju.

A što o svemu ovome misli Nadbiskupija splitsko-makarska saznat ćemo kad odgovore na naš upit o tome kako gledaju da nastupe političara na misnim slavljima nekoliko dana prije izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:39