ZASTUPNIK TALIJANSKE MANJINE

FURIO RADIN 'Ne bih upotrijebio riječi koje je koristio Pupovac. Hrvatska ne može biti faktor nestabilnosti. No, treba gledati i kontekst...'

Milorad Pupovac (lijevo) i Furio Radin (desno)
 Damjan Tadić / CROPIX

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin za RTL je večeras komentirao izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koje su izazvale brojne reakcije.

Podsjetimo, u njima je Pupovac povezao sadašnju Hrvatsku i NDH, ocijenio kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti u regiji te da se u njoj pokušava rehabilitirati ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge,

Radin je rekao da on ne bi govorio na taj način, ali je istaknuo potrebu sagledavanja konteksta.

''Ne bih upotrijebio te riječi, no slažem se potpuno s kolegama iz HNS-a da treba sagledati kontekst u kojem su te riječi izrečene, a kontekst je da se prema Srbima dogodilo nasilje'', podsjetio je Radin i naglasio da kontekst ne može opravdati izrečeno, on samo objašnjava.

''Načisto sam oko te izjave. Hrvatska ne može biti faktor nestabilnosti u jednoj takvoj regiji koja je nestabilna od temelja. Hrvatska može biti samo faktor stabilnosti'', smatra Radin.

I dok ima i onih koji smatraju da bi Pupovac svoju izjavu trebao povući, Radin smatra da o njoj treba razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem te je podsjetio da Plenković i jest pozvao na razgovor: ''Cijenim premijera i kada govori o tome da treba jednom stati s ovom spiralom mržnje, kojoj su ponajprije pridonijeli svi oni koji su sudjelovali u pravom fizičkom nasilju''.

''Ono što je bitno jest da ova zemlja treba stabilnost, upravo da ne bude faktor nit svoje niti tuđe nestabilnosti, a da bi mogla biti stabilna, treba stabilnu Vladu, a da bi imala stabilnu Vladu treba stabilan parlament'', istaknuo je Radin odgovarajući na pitanje prijeti li vladajućoj koaliciji raspad, a dočekalo ga je i pitanje bi li se Pupovac trebao ograditi od izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

''Svaki put kada se u zemlji naše matične kulture, a to nisu zemlje u kojima mi živimo, mi živimo ovdje, nešto dogodi, od pripadnika nacionalnih manjina se traži da se mi ogradimo. To je jedno nasilje koje se vrši nad nama i jedan pritisak. Naravno da se mi ne slažemo s tim izjavama, one prije svega nas dovode u neugodan položaj. Niti se ja slažem s tim izjavama, niti se - siguran sam, a o tome i razgovaramo, slaže Pupovac. S ekstremnijim izjavama se nikada ni nije slagao pa se ne slaže ni sada'', istaknuo je Radin u razgovoru za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:14