PREMIJEROVE PORUKE

PLENKOVIĆ 'Osuđujem nasilje koje se dogodilo, ali odbacujem teze o RH kao faktoru nestabilnosti. Uspoređivati današnju Hrvatsku s NDH je nedopustivo'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na aktualne događaje, a najviše je govorio o slučajevima nasilja koje se proteklih dana događalo u blizini Knina.

'Želim u ime Vlade osuditi sve ove napade i nasilje koje se dogodilo, posebice one koji su imali karakter međunarodnih odnosa. Tu mislim na napade u Uzdolju i Đevrskama i na slučaj u Viškovu. Najvažnije je da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počoinitelji tih nedjela. Sustav funkcionira dobro. To su bila djela individualnih osoba, a ne odraz bilo kakve politike ili klime u društvu. Za to će konkretne osobe koje su počinile ta djela odgovarati.

Mi smo Vlada koja gradi politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, u naš politički život, štitimo njihova prava, želimo da se svi osjećaju dobro i sigurno. Od toga nećemo odstupati. Vrlo je važno da cijela hrvatska javnost to razumije. Stoga smo inzistirali da u parlamentarnoj većini budu svi predstavnici nacionalnih manjina izabrani u Hrvatskom Saboru. To je dobro i zdravo za ozračje u društvu, uspostavljanje povjerenja, tolerancije i normalnih odnosa', rekao je Plenković te se osvrnuo i na nedavne izjave SDSS-ovog Milorada Pupovca, koji je rekao da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe te ju usporedio sa NDH. Plenković je takve tvrdnje još jednom odbacio i osudio.

'Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Europe. To ne stoji ni u kojoj varijanti. Hrvatska je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće, neovisnost, slobodu, demokraciju, jačanje institucija, članstvo u NATO-u i EU i gradi društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati. To je Hrvatska 2019., sigurno faktor stabilnosti i pokretač država jugoistočne Europe i njihov zagovornik na putu do EU. Uspoređivati današnju RH sa NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema nikakve veze sa NDH. Ona je utemeljena na Domovinskom ratu i demokratskim procesima. To su temelji moderne Hrvatske i ovo je zemlja koja je ugledna u međunarodnoj zajednici. Naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji nego što je sada.

Zajedno moramo raditi na tolerantnoj klimi u društvu. Točno je da postoje pojedine političke opcije i ljudi koji svoj politički život vide u kreiranju napetosti, posebice između Hrvata i Srba. To je točno i to je nešto čemu svjedočimo, međutim, to nije politika Vlade, niti HDZ-a, niti parlamentarne većine. Obrnuto. Naša je politika izgradnje normalnih odnosa, rješavanja svih otvorenih pitanja iz vremena velikosrpske agresije, ali rješavanje toga na civiliziran način.

A pitanje zaštite prava srpske manjine u RH je uređeno po europskim standardima, Ustavom i nizom drugih zakona, i njegovat ćemo tu zaštitu. Važno je da svi iu RH budu odgovorni i kreiraju ozračje koje je tolerantno, a ne konfliktno i koje, ako se tome ne stane na kraj, može biti spirala mržnje. Mi kažemo tome dosta, nema potrebe za time u Hrvatskoj u 2019. godini. Koje to pitanje mi nismo riješili? Apeliram na sve u drušrtvu da kreiramo ozračje koje je primjereno Hrvatskoj 21. stoljeća, koja će predsjedati EU-om za nekoliko mjeseci.

Važno je da se ne pridonosi polarizaciji. Svatko od nas u tom pogledu ima svoju zadaću a posebno to očekujem od članova Vlade i stranaka u parlamentarnoj većini, a počinitelje ovih djela treba sankcionirati sukladno hrvatskim zakonima', zaključio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše“ o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupila je 748.624 potpisa za referendum kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu.

Na dnevnom redu sjednice Vlade su i odluke o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu te odluka o davanju suglasnosti HEP-u za zaduženje putem izdanja korporativnih obveznica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:00