ŽESTOKA BITKA ZA SDP

'GAME OVER, ZORAN JE GOTOV' Komadinin tim: Imamo 100 od 139 delegata iz Zagreba, pobjeđujemo u Splitu, Osijeku, Brodu...

Počeli izbori delegata za stranačku konvenciju koja se održava 16. travnja
 Neja Markičević / EPH

Dok je fokus javnosti usmjeren na sve žešću predsjedničku kampanju u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske između Zorana Milanovića i Zlatka Komadine, zadnjih nekoliko dana od Osijeka do Splita traje i prikriveni obračun njihovih stranačkih saveznika. Jer dva tjedna nakon 2. travnja, kada će SDP-ovci odlučiti između Milanovića i Komadine, održat će se konvencija na kojoj se bira cjelokupni vrh stranke.

Događa se nešto prilično zanimljivo - zadnjih tjedana Komadinin klan osvojio je više delegata od Milanovićeva. A kulminacija ovog trenda bila je prije dva dana u Gradu Zagrebu, glavnoj članskoj bazi SDP-a. Izbori su održani u šest područnih ureda od Peščenice, Podsljemena i Sesveta do Novog Zagreba - zapad. Rezultati su vrlo zanimljivi i sugeriraju uz koga su zagrebački članovi Socijaldemokratske partije.

Sve veća podjela

Od 139 izabranih delegata, točno stotinu su pripadnici frakcije Davora Bernardića, tvrdi ta frakcija, a time i Zlatka Komadine, dok je preostalih 39-ero za Milanovića. Zagrebačka organizacija najveći je ogranak i daje ukupno 240 predstavnika na konvenciji koja će se održati 16. travnja. Na konvenciji treba sudjelovati ukupno 2288 delegata, od kojih 645 SDP-ovih dužnosnika i dužnosnica, od lokalne do državne razine. Među njima većina je, vjerojatno, bliža Milanoviću koji je u proteklih devet godina imao najveći utjecaj na izbor kadrova.

Zato su se njegovi protivnici, koje predvode Komadina, Rajko Ostojić i Davor Bernardić, koncentrirali na biranje preostalih 1643 sudionika/ica konvencije. Članovi ove grupacije tvrde da imaju veću podršku. Osim Zagreba tvrde da je u Splitu 29 od 31 delegata za Komadinu, Osijeku 18 od 20, Slavonskom Brodu 14 za Komadinu, a 1 za Milanovića, Koprivnici 15-0 za Komadininu ekipu, a u Međimurju njihovi ljudi osvajaju oko 75 posto mjesta. Usto, za dva dana su izbori u Rijeci, drugoj najjačoj organizaciji SDP-a, i ondje Komadina kao domaći kandidat također očekuje većinu.

Njegov klan se očito dobro organizirao tako da na izborima na Rabu za delegata nije prošao Zdenko Antešić, donedavni doministar prometa i blizak Milanovićev suradnik. “Game over. Zoran je gotov”, tvrde u Komadininu stožeru.

Promjenjivi odnosi

Iako ove podatke treba uzeti s rezervom jer velik utjecaj na konvenciju imat će pobjednik u predsjedničkoj utrci između Milanovića i Komadine. Milanović je favorit, ali velik dio SDP-a smatra da više nije sposoban voditi stranku i žele promjenu. U svakom slučaju, 16. travnja SDP će definitivno prevagnuti na jednu stranu.

Iznutra vlada duboko neprijateljstvo, kakvo još nije zabilježeno u ovoj stranci. Crvena crta je prijeđena kada je za vikend objavljen prijepis diskusije na zatvorenoj Facebook stranici ekipe koja podržava Zorana Milanovića. Za objavu rasprave prepune uvreda i psovki na račun protivnika osumnjičen je Davor Bernardić, što nam je jučer potvrdio blizak Milanovićev suradnik.

“U Zagrebu je Bernardić metodom šalabahter demokracije potpuno ‘očistio’ gradsku strukturu na gradskoj konvenciji. To je izvor srdžbe i gnjeva kod ove pro-Milanovićeve skupine čija je prepiska javno iscurila, a to curenje je opet pokazatelj Berine spremnosti da sve uništi. Dakle, on se dočepa te privatne prepiske i onda je plasira u javnost da pokaže kako ga se blati u privatnim raspravama. I tako napravi štetu cijeloj stranci da bi onda izlazio s deklaracijom o ponašanju”, tvrdi jedan političar iz vrha SDP-a.

A nanošenje štete stranci najteža je optužba u SDP-u. Nitko u stranci nema iluzija - slijede izbori poslije kojih SDP više neće biti isti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:12