IZMJENA UGOVORA

GAY PAROVI IDUĆI TJEDAN Partneri će imati i pravo na slobodne dane za vjenčanje

Zakon stupa na snagu 5. kolovoza za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
 Boris Kovačev/CROPIX

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, koji je 28. srpnja objavljen u Narodnim novinama, stupit će na snagu 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Samo tri njegova članka, koja se tiču partnerske skrbi i izravno se naslanjaju na novi Obiteljski zakon, počet će se primjenjivati 1. rujna, istovremeno s Obiteljskim zakonom.

Prva vjenčanja

Iako gay vjenčanja ne treba očekivati prije početka rujna - jer od podnošenja zahtjeva matičaru do realizacije obično prođe 30 dana - istospolni parovi već sljedeći tjedan mogu se javiti nadležnim matičarima. No, počinje se primjenjivati cijeli niz prava poput iz područja zapošljavanja i radnih odnosa.

Ista prava

Članak 69 Zakona zabranjuje bilo kakvo nepovoljno postupanje vezano za radne uvjete i prava s obzirom na status životnog partnerstva te nalaže da se životnim partnerima osiguraju sva prava koja su zajamčena bračnim drugovima. To seodnosi i na prava iz kolektivnih ugovora i pravilnika o radu. Drugim riječima, pravo na slobodne dane ili novčanu nadoknadu za vjenčanje, za smrt supružnika, za bolest i slično sad se mora primjenjivati i na istospolne partnere. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:56