ISTA PRAVILA ZA SVE

CJENIK GAY BRAKA Ako se želite vjenčati na Trgu bana Jelačića iza 16 sati, platit ćete 2378 kuna

Zagreb, 180611.Na Trgu zrtava fasizma poceo je "Zagreb Pride 2011". Tema ovogodisnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je "Nasih prvih deset", kojom se zeli zatvoriti prvo desetljece borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Povorka sa Trga zrtava fasizma krece prema centru grada a zavrsava u parku Zrinjevac gdje ce se odrzati prigodan program. Na slici: poljubac dviju djevojaka u parku Zrinjevac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Matični uredi u Hrvatskoj, od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu istospolnih osoba do danas, zaprimili su pet zahtjeva koji su i prihvaćeni, a to će ujedno biti i prvi gay parovi koji će u rujnu ozakoniti svoju vezu.

Kako doznajemo, najviše zahtjeva, i to četiri, za sklapanje životnog partnerstva zaprimili su matični uredi u Zagrebu, a jedan zahtjev stigao je i u Dubrovnik.

Kod svih pet zahtjeva riječ je o muškim gay parovima.

U Zagrebu su već napisani i prigodni govori, a matičari će svečanu ceremoniju, na kojoj će nazočiti životni partneri, njihovi kumovi i gosti, otvarati riječima: “Pozdravljam sve prisutne, koji dijelite radost trenutka ovog svečanog čina”. U pozadini će svirati glazba Eltona Johna, i to instrumentali pjesama “Don’t Let the Sun Go Down on Me” i “Candle in the Wind”.

Odgovor nije propisan, ali najvjerojatnije će se odgovarati s “DA”, a nakon toga matičar objavljuje da je životno partnerstvo sklopljeno, slijedi razmjena prstenja (ako to partneri žele), čestitke i poljupci, te potpisivanje izjave o sklopljenom životnom partnerstvu.

Sve ovo gay partneri moći će obaviti i izvan matičnog ureda, no to će ih koštati nešto više od 300 kuna, koliko stoji sklapanje životnog partnerstva kod matičara. Zbog toga je Ministarstvo uprave izradilo i Pravilnik o mjerilima za određivanje iznosa i namjeni naknade ostvarene za sklapanje životnog partnerstva izvan službene prostorije, koji je u Narodnim novinama objavljen u srijedu i stupio je na snagu odmah.

Prema tom pravilniku, koji je zapravo isti kao i kod heteroseksualnih parova, mjerila za određivanje iznosa naknade su udaljenost mjesta sklapanja životnog partnerstva od službene prostorije, vrijeme sklapanja partnerstva i sklapanje partnerstva izvan radnog vremena matičnih ureda. Osnovicu za izračun visine iznosa naknade čini prosječna bruto plaća u Hrvatskoj. Ako je mjesto sklapanja partnerstva od nadležnog matičnog ureda udaljeno do 10 kilometara, naknada iznosi 10 posto od prosječne bruto plaće, odnosno nešto manje od 800 kuna, a ako je mjesto sklapanja životnog partnerstva od službene prostorije udaljeno više od 10 kilometara, naknada se plaća u iznosu od jedan posto za svaki kilometar, a najviše do 30 posto od osnovice.

Ako se životno partnerstvo sklapa u vremenu od 8 do 16 sati, naknada se plaća u iznosu od 20 posto osnovice, ako se sklapa od 16 do 20 sati, 30 posto, a od 20 do 22 sata 50 posto osnovice. Naknada se uvećava za 100 posto ako se životno partnerstvo sklapa izvan radnog vremena, na blagdane i u neradne dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:13