BITKA ZA EURO 2020.

GDJE ĆE SE GRADITI NACIONALNI STADION ‘Plavi vulkan’ na Kajzerici stajat će 122 milijuna eura

    AUTOR:
    • Patricia Kiš,
    • Velibor Panić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.09.2013. u 10:23

Zagreb je odlučan da bude grad domaćin europskog nogometnog prvenstva 2020.

Službenom najavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novoga hrvatskog nacionalnog stadiona.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker izjavio je nedavno da sanja hrvatski nacionalni stadion i da se nada podršci Uefe, Europske komisije i Vlade RH u realizaciji toga projekta. Ministarstvo obrazovanja i sporta odmah je istaknulo da će dati podršku ako HNS i gradovi domaćini osiguraju financijske i logističke uvjete. Na reakciju lokalne samouprave nije trebalo dugo čekati.

Hoće li se nacionalni stadion graditi u Splitu ili u Zagrebu, hoće li ga financirati država, lokalna samouprava ili netko treći, dvojbe su koje je odlučno prekinuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Zagreb je spreman. Mi ćemo inicirati i prihvaćamo izazov za organizaciju Europskog prvenstva u Zagrebu - izjavio je jučer Bandić.

Zagreb hoće Prvenstvo

Od njegova tima suradnika doznajemo da bi se stadion u Zagrebu mogao graditi na tri lokacije: u Maksimiru na mjestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona “Plavi vulkan” i na trećoj lokaciji izvan grada. Ta treća opcija podrazumijeva gradnju u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada, a novost je u planovima gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem.

- Gradonačelnik smatra da bi se pitanje gradnje stadiona moglo riješiti i na takvoj jednoj lokaciji, jer je tako i u mnogim europskim gradovima. Lokaciju bi mogao obznaniti uskoro. Grad će napraviti sve što je u njegovoj moći u pripremi za Europsko prvenstvo, a lokalna samouprava mogla bi sudjelovati i u dijelu financiranja projekta gradnje - ustvrdio je naš sugovornik iz gradske uprave.

Bandićeva zamjenica Vesna Kusin, otkako je na toj funkciji, u javnosti zagovara gradnju “Plavog vulkana” na Kajzerici, tvrdeći da se radi o kvalitetnom arhitektonskom i znatno jeftinijem rješenju od novih ulaganja u maksimirski stadion. I sam autor projekta “Plavi vulkan” Hrvoje Njirić rekao je da bi njegov projekt mogao biti jedna od mogućnosti za gradnju nacionalnoga stadiona.

Argumenti za ‘Vulkan’

- Vjerujem da je riječ o ideji da se gradi stadion na Kajzerici, jer se spominje cijena od 122 miljuna eura, na koliko je izvorno bio procijenjen moj projekt. Također, u ‘Plavom vulkanu’ predviđeno je oko 50 tisuća mjesta, tako da odgovara parametrima. Iako me zasad nitko nije kontaktirao, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin jasno je u jednom intervjuu spomenula moj projekt i moje ime. Podsjećam da su u Poljskoj i Ukrajini novi stadioni stajali između 300 i 500 milijuna eura. Procjenu koliko bi stajao stadion koji sam oblikovao s nizom suradnika radile su nezavisne europske tvrtke koje se time bave. Smatram da ‘Plavi vulkan’ ima i dodatnu vrijednost te da sa nosi ikoničku prepoznatljivost - izjavio je Hrvoje Njirić.

O mogućnosti gradnje nacionalnog stadiona upravo na Kajzerici ovih se dana raspravlja i u Hrvatskom nogometnom savezu, doznajemo u HNS-ovim krugovima. Maksimirski stadion, slaže se većina naših sugovornika, jednostavno je preskup i traži znatno više novca nego “Plavi vulkan”.

U igri i treća opcija?

Prema dostupnim podacima, gradnja novoga stadiona na Maksimiru stajala bi 400 milijuna eura, a stadion na Kajzerici stajao bi 122 milijuna. Na novu, treću mogućnost, koju je jučer najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, trebat će još malo pričekati.

Izdvajamo