NISAM RATNI ZLOČINAC

Glavaš iz BiH podnio žalbu na presudu

Sarajevo, 150508.Izvanraspravno vijece Suda u Sarajevu prihvatilo je zalbu odvjetnika te je donijelo odluku o pustanju iz pritvora Branimira Glavasa, hrvatskog zastupnika nepravomocno osudjenog za ratni zlocin.Foto: V.M.Tauber / CROPIX
 V.M.Tauber / CROPIX

Odbjegli optuženik za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, Branimir Glavaš, podnio je žalbu na nepravomoćnu presudu kojom je u slučajevima 'Selotejp' i 'Garaža' osuđen na 10 godina zatvora.

Glavaš je uložio žalbu na 82 stranice, iako još nije primio presudu. Trojica njegovih odvjetnika žalbi su dodali još 100 stranica.

Bivši osječko - baranjski župan tražio je i da mu se presuda dostavi u Bosnu i Hercegovinu, u koju je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude na zagrebačkom Županijskom sudu. Kaže kako vjeruje da će sudski postupak nakon odlaska Ive Sanadera biti pošteniji te da će sud biti manje izložen političkom pritisku. Tvrdi da nije ratni zločinac i da 'nije počinio nijedno djelo koje bi ukaljalo čast i dostojanstvo Domovinskog rata'.

Žalbu na istu presudu podnijelo je sredinom studenog i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje, zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela, traži veće zatvorske kazne.

Glavaš je u svibnju po zapovjednoj odgovornosti osuđen na 10 godina zatvora, jer je naredio uhićenja, mučenja i ubojstva sedam civila srpske nacionalnosti. Njihova su tijela bačena u Dravu, a na ustima im je bio zalijepljen selotejp.

Osuđen je i za mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i zlostavljanje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, na čijem je čelu bio od 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:10