SABORSKI ODBOR ODLUČIO

Glavašu oduzeli mandat zastupnika, a on traži: Isplatite mi plaću za srpanj!

Glavašu će ostati pravo na povlašetnu saborsku mirovinu koja prosječno iznosi oko 10 tisuća kuna
020306 zagrebbranimir glavas saborsnimio goran mehkek-desk-
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Kao što je bio prvi saborski zastupnik koji je otišao u pritvor Branimir Glavaš postao je i prvi zastupnik kojem je oduzet mandat u Saboru. Saborsko mandaatno imunitetno povjerenstvo donijelo je danas jednoglasno i bez ijedne riječi rasprave, odluku o prestanku njegova zastupničkog mandata. Tu odluku mora na svojoj prvoj redovnoj sjednici mora potvrditi i Sabor.

Budući da je MIP donio odluku prema kojoj Glavašu prestaje mandat pravomoćnošću sudske presude, to znači da Glavaš više nema pravo na plaću niti ostala materijana prava koja je koristio kao zastupnik. Vrhovni sud je naime, Glavaševu presudu o osam godina zatvora zbog ratnih zločina donio 2. lipnja. Osim najveće saborske plaće od 23 tisuće kuna Glavaš je primao i 1600 kuna naknade za odvojen život te na korištenje imao državni stan u Zagrebu.

Plaću za srpanj Sabor mu je stoga već obustavio zbog čega se Glavaš danas oglasio iz Drinovaca u BiH gdje je u bijegu. Glavaš traži da mu vrate tu plaću!

- Molim Mandatno imunitetno povjerenstvo da izda nalog računovodtsvu Sabora da mi isplati obustavljenu plaću. Člankom 10. Poslovnika Sabora je naime, jasno i nedvosmisleno utvrđeno da zastupniku prestaje mandat danom kada odluku o prestanku mandata donesene Sabor. A politički motiviranim samovoljnim ponašanjem pojedinaca u Saboru otima mi se ono što mi po zakonu pripada - poručio je Glavaš preko pisma koje je danas uputio MIP-u.

Povjerenstvo je zaključilo kako je Glavašu mandat prestao s pravomoćnošću presude dok Glavaš smatra kako bi to trebalo biti tek kad odluku o prestanku mandata potvrdi Sabor.

Predsjednik Povjerenstva HDZ-ovac Damir Sesvečan na početku sjednice objasnio je kako zastupniku mandata prestaje ako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dulju od 6 mjeseci. Stoga su u Glavaševu slučaju samo konstatirali tu činjenicu budući da je 2. lipnja Vrhovni sud donio presudu kojom ga osuđuju na 8 godina zatvora zbog ratnih zločina. Na sjednici se nije pojavio član MIP-a iz redova Glavaševe stranke Ivan Drmić i to zato jer jer, tvrdi tajnik njihovog Kluba, prekasno obaviješten. Odbacio je špekulacije prema kojima Drmić nije došao zbog svoje navodne umjeπanosti u prikupljanje novca za potkupljivanje sudaca Vrhovnog suda.

Zato su se HDZ-ovci pobrinuli da MIP ima kvorum - na sjednici su bila četiri člana iz redova vladajuće stranke, SDSS-ovac Ratko Gajica i SDP-ovac Ivan Hanžek. Nitko od njih na sjednici nije rekao niti jednu riječ.

Glavašu će, kao što smo jučer pisali, ostati pravo na povlašetnu saborsku mirovinu koja prosječno iznosi oko 10 tisuća kuna, kada iduće godine u rujnu napuni 55 godina starosti. Sesvečan danas nije želio komentirati tu činjenicu te je samo rekao kako “mirovina nije u nadležnosti MIP-a”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:07