OPROŠTAJ MEDVJEDA

FOTO: SLAVLJE NAKON PORAZA Navijači čekali igrače ispred svlačionice: 'Realno, Česi su puno jači'

Navijači su čekali igrače ispred dvorane kako bi još jednom, završni put pozdravili svoje junake
 Damir Krajač / CROPIX

Pjesma u Ledenoj nije prestajala još dugo poslije isteka posljednje sekunde utakmice. Navijači nisu htjeli ići kući, priredili su gotovo slavljeničku atmosferu iako je semafor pokazivao poraz Medveščaka.

Čekali su navijači i ispred dvorane kako bi još jednom, završni put pozdravili svoje junake.

- Žao mi je što im nismo priuštili barem jednu pobjedu - tužnim je glasom rekao branič Medveščaka Kurtis Foster.

- Bili smo uzbuđeni što ćemo igrati kod kuće play-off i izgubiti dvije utakmice na svom ledu, to nas stvarno boli.

Hokejaši Medveščaka završili su tako svoju prvu sezonu KHL-a nakon samo četiri utakmice doigravanja. Zagrebački klub u četvrtfinalnoj seriji protiv praškog Leva izbačen je "metlom", s čistih 4-0 češki je sastav izborio polufinale Zapada.

- U ovom su trenutku prejaki za nas - rezimirao je i predsjednik Medveščaka Damir Gojanović.

Kapetan Letang sinoć je zabio prvi gol u KHL-u i vjerojatno se oprostio od igračke karijere. Teško da će se 38-godišnji Letang na jesen opet vratiti u Zagreb...

- Da, mogla bi ovo biti moja i zadnja utakmica i zadnji gol. Ne znam još - rekao je Letang.

Oni od kojih se najviše očekivalo nisu bili na play-off razini. Cheechoo i Vesce bez gola, Linglet također (ali 4 asista), Murley tek jedan...

- Naravno da smo razočarani, nije zabavno gubiti. Doigravanje je najbitnije razdoblje za igrače, a mi smo ispali - podvukao je Ryan Vesce.

To je to za ovu sezonu. Na koncu svega i kad se uzmu sve okolnosti, ipak uspješnu sezonu. Vrhunski hokej u Zagreb se vraća za šest mjeseci, do tada...

Premijera u KHL-u okrunjena zanimljivim brojkama

Porazom od praškog Leva 0-4 u četvrtfinalnoj seriji doigravanja HKL lige Medveščak je zaključio premijernu sezonu u drugoj najjačoj hokejaškoj ligi na svijetu.

Premda je ispao u prvoj rundi doigravanja, Medveščaku ostaje utjeha kako je najbolji debitant u KHL ligi. 'Medvjedi' su osnovni dio KHL sezone završili na 4. mjestu Divizije Bobrov od ukupno 7 klubova divizije, 6. u Zapadnoj konferenciji od ukupno 14 klubova konferencije i visokom 11. mjestu od ukupno 28 mjesta u cijelom KHL-u. U 54. utakmica skupili su 92 boda, upisali 28 pobjeda, od toga je jedna bila u produžetku i tri nakon izvođenja kaznenih udaraca, te 26 poraza kod kojih su u 12 utakmica uspjeli uhvatiti bod jer se pobjednik odlučivao u produžetku (4) i nakon izvođenja kaznenih udaraca.

Medveščak je bio sedma najbolja 'powerplay' momčad lige (golovi su postignuti u situacijama s igračem više) od njih ukupno 28, sa 40 postignutih golova u situaciji s igračem više i postotkom od 19,3.

Prvi Medveščakov gol u premijernoj KHL sezoni zabio je Jonathan Cheechoo protiv CSKA Moskva (prva utakmica sezone u Zagrebu), a posljednji u osnovnom dijelu sezone Matt Murley protiv Slovana iz Bratislave (54. utakmica sezone). Brojku 100 u rubrici postignutih golova Medvjedi su dostigli u Domu sportova 11. prosinca 2013. protiv dvostrukih prvaka KHL-a, Ak Barsa iz Kazanja, koje su tada i pobijedili. Strijelac 100. Medveščakovog pogotka u KHL-u bio je Hugh Jessiman i bila je to utakmica s najviše golova, 11 (6:5), koju su odigrali ove sezone.

Najbolji strijelac Medveščaka je bio Jonathan Cheechoo sa 38 bodova - 19 golova, 19 asistencija, a najbolji asistent Matt Murley sa 20 asistencija kojima je pridodao i 16 golova u sezoni.

Tijekom sezone branio je golmanski dvojac Marka Dekanich i Barry Brust.

Mark Dekanich je odigrao 27 susreta, na ledu je proveo 1630 minuta i 12 sekundi i osigurao 11 pobjeda. Od 900 udaraca na gol obranio ih je 842 (93,6% obrana), a primio 58 te mu prosjek primljenih golova po utakmici (GAA) iznosi 2.13. Dex je tijekom sezone ostvario 3 shutout (utakmica bez primljenog gola) protiv Sibira iz Novosibirska, Admirala iz Vladivostoka i Lokomotiva iz Jaroslavlja. KHL je Dekanicha u listopadu 2013. proglasio najboljim golmanom tjedna, dok ga je pak portal Eurohockey.com proglasio europskim igračem prosinca 2013!

Barry Brust je odigrao 28 utakmica, na ledu je proveo 1656 minuta i 56 sekundi i osigurao 14 pobjeda. Od 813 udaraca na gol obranio ih je 756 (93,0% obrana), a primio ih je 57 te mu prosjek primljenih golova po utakmici iznosi 2.06. Tijekom sezone imao je 4 shutouta, 3 zaredom protiv Avtomobilista (Jekaterinburg), Avangarda (Omsk) i Neftehimika (Nižnjekamsk) te kasnije još jedan protiv Torpeda iz Nižnjeg Novgoroda. U listopadu 2013. Brust je proglašen najboljim golmanom lige za taj mjesec, a 2 puta je ponio titulu i najboljeg golmana tjedna (listopad 2013., siječanj 2014.)!

U osnovnom dijelu sezone Medvjedi su na putovanjima avionom skupili više od 60.000 kilometara. Najbliža destinacija u kojoj su gostovali bila je Bratislava (Slovan) koja je avionom udaljena 280 km, dok su najudaljeniji bili Vladivostok (Admiral) 8.300 km i Habarovsk (Amur) 8.006 km.

Medvjede je na domaćem ledu ove sezone gledalo 211,349 navijača, a na gostujućem ledu 167,116 navijača.

Medveščak je ove sezone postao najpopularniji europski hokejski klub na Facebooku po broju fanova. U prosincu 2013. dostigao je brojku od 80.095 fanova te je prestigao Kölner Heie koji je dotad vodio sa 80.095 fanova. Brojku od 100.000 fanova na svojoj službenoj Facebook stranici Medveščak je dostigao 9. siječnja 2014., a danas ih ima 126.321, dok je iza njih Kölner sa 97.192 fanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:16