GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK DINKO CVITAN UPOZORIO ‘Hitno tražimo 143 tužitelja. Nitko ne želi raditi u DORH-u’

Lani je za 10 posto pao broj prijavljenih kaznenih djela, Cvitan u ovom izvješću nije zbog toga prozvao policiju
 Davor Pongračić/CROPIX

Državnom je odvjetništvu tijekom 2014. podneseno 64.387 prijava za počinjena kaznena djela, što je pad od 10 posto prijavljenih djela u odnosu na 2013., stoji u godišnjem izvješću glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana o radu DORH-a u prošloj godini upućenom Saboru. Podsjetimo, broj prijavljenih kaznenih djela već drugu godinu za redom značajno pada: u 2013. bio je 13 posto manji nego u 2012. što znači da je u dvije godine broj prijava pao za čak 23 posto.

Međutim, za razliku od prošlogodišnjeg izvješća u kojem je istaknuo kako pad ne znači i stvarni pad kriminala, već da upućuje na loš rad policije, u ovogodišnjem izvješću Cvitan se suzdržao od prozivanja policije.

U prošloj je godini posebno značajan pad, čak 14 posto prijava protiv nepoznatih počinitelja u odnosu na godinu ranije, dok je pad prijava protiv poznatih počinitelja šest posto manji nego u 2013.

I dalje se najviše prijava (37,4%) odnosi na kaznena djela protiv imovine. U izvješću za 2014., u kojoj je preuzeo vodstvo na DORH-om, Dinko Cvitan ističe zadovoljstvo pokazateljima o radu državnih odvjetništava. DORH, tvrdi, nema poteškoća s ažurnošću jer većinu kaznenih prijava rješava prije isteka roka od tri mjeseca od podnošenja kaznene prijave.

U prošloj je godini DORH riješio 27.470 kaznenih prijava protiv identificiranih fizičkih osoba, i to na način da je 34% prijava odbacio, na temelju 16% prijava pokrenuo istragu, a u 48% prijava se odlučio na neposredno optuženje, dok je 2% kaznenih prijava riješio na neki drugi način, što strukturu odluka DORH-a, ističe se, čini sličnom onoj iz prethodnih godina. Kad su međutim posrijedi kaznene prijave protiv pravnih osoba, puno je veći postotak odbačaja, čak 70%, 13% prijava urodilo je neposrednim optuženjem, a 17% pokretanjem istraga.

U 2014. optužna sudska vijeća potvrdila su 96% DORH-ovih optužnica, 3% optužnica je vraćeno na doradu, a 1% optužnica je obustavljeno.

Tijekom 2014. sudovi prvog stupnja su u 91,3% slučajeva protiv fizičkih osoba izrekli osuđujuće presude, u 5,3% oslobađajuću, a u 3,4% - odbijajuće.

Međutim, kad su posrijedi postupci protiv pravnih osoba, postotak osuđujućih presuda je znatno manji - 69%. Uspješnost je niža, obrazlaže Cvitan, zbog težine i složenosti dokazivanja gospodarskog kriminaliteta.

Aktualni glavni državni odvjetnik značajan je prostor u godišnjem izvješću posvetio lošim materijalno-financijskim uvjetima u kojima rade državna odvjetništva te jasno upozorio da je postojećom količinom novca nemoguće osigurati dosadašnju razinu njegova funkcioniranja. Prošlogodišnja sredstva u iznosu od 311,7 milijuna kuna DORH-u bila su dovoljna, ističe se u izvješću, tek za najnužniji redovni rad.

Alarmantni su podaci o upražnjenim mjestima u državnim odvjetništvima: na kraju 2014. upražnjena su bila dva mjesta županijskih i osam mjesta općinskih tužitelja, čak 133 mjesta zamjenika tužitelja, 159 mjesta tužiteljskih savjetnika i 181 tužiteljskih vježbenika, a nedostaje i službenika i namještenika.

Nepopunjena mjesta posljedica su, ističe Cvitan, prvenstveno nedostatka novca, a u nekim sredinama i manjka prostora.

Kadrovska devastacija će se, upozorava Cvitan, u neposrednoj budućnosti osjetiti još i jače jer je zadnji tužiteljski vježbenik u državna odvjetništva primljen prije četiri godine, a od tada nije bilo natječaja za vježbenike.

Državnim odvjetništvima, ističe Cvitan, nedostaje 550 računala. Nedostaje i prijenosnih računala te novca za dodatno informatičko obrazovanje zaposlenih. Za održavanje opreme za snimanje dokaznih radnji uopće nisu predviđena sredstva. Državnim odvjetništvima, uključujući i USKOK, ističe se Cvitanovom izvješću, kronično nedostaje prostora za rad. USKOK-u nedostaje i soba za snimanje iskaza te prostor za arhivu. Pojedina državna odvjetništva uopće nemaju službena vozila, ili imaju zastarjeli i nesiguran vozni park pa tužitelji sve češće za odlazak na očevide koriste vlastite automobile.

Od 604 odvjetnika većina su žene

Na kraju 2014. Hrvatska je od općinske do državne razine imala 604 državna odvjetnika. Tužiteljska se profesija izrazito feminizira: 66,23 posto sadašnjih tužitelja u Hrvatskoj su žene. U ODO Karlovac čak 91% tužiteljica su žene, u ŽDO Zagreb 86%, a u općinskim državnim odvjetništvima u Zagrebu, Gospiću, Požegi i Velikoj Gorici 84% su žene.

Po nacionalnom sastavu 95,5% državnih odvjetnika i njihovih zamjenika su Hrvati, 2,8% Srbi, a ostalo su pripadnici drugih nacionalnih manjina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:43