SASTAO SE S PREMIJEROM

GLAVNI TAJNIK NATO-a STIGAO U ZAGREB, RAZGOVARAO S PREMIJEROM Plenković komentirao Komšićevu najavu tužbe protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta...

 CROPIX

U posjet Zagrebu je stigao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirem Krstičevićem, veleposlanikom pri NATO-u Mariom Nobilom i voditeljem Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslavom Tuđmanom, priopćeno je iz Vlade. Nakon susreta s premijerom na rasporedu je i susret s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a Stoltenberg i Plenković su se zajedno obratili medijima.

'Hrvatska je već devet godina puzadan partner NATO-a, naši su vojnici na Kosovu i Afganistanu, a bili su u Poljskoj i Litvi. Kad je riječ o izdvajanju za obranu i dijeljenju troškova unutar Saveza, podignuta su izdvanja', rekao je Plenković i dodao da je sa Stoltenbergom razgovarao i o nizu pitanja između RH i NATO-a, ali i o odnosima na jugositoku Europe oko svih država u susjedstvu, javlja N1.

'Važno je da zajednički analiziramo procese u našem susjedstvu, u Makedoniji odnose Kosova i Srbije, ali i jučerašnje opće izbore u BiH', rekao je premijer.

Važnost doprinosa RH unutar NATO-a istaknuo je i Stoltenberg.

'Važan je doprinos vaših trupa u na Kosovu i Afganistanu, a veselimo se i vašim vojnicima koji će ovaj mjesec sudjelovati na vježbama, ali spremnosti da nakon godina rezova svi u savezu shvaćaju važnost izdvajanja za NATO-u. Drago mi je čuti da ta izdvanja uskoro i iznositi dva posto BDP-a', rekao je glavni tajnik NATO-a.

Novinari su premijera Plenkovića upitali da komentira izjavu Željka Komšića, hrvatskog člana predsjedništva BiH, koji je već najavio tužbu protiv RH zbog kršenja međunarodne konvencije oko Pelješkog mosta.

'Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kada je riječ o granici dvije zemlje. Privremeno se primjenjuje sporazum iz 1999. godine. Hrvatska je prošle godine kada se odlučivalo o sufinanciranju toga projekta temeljito pojasnila službama EU sve o mostu koji se gradi i da omogućuje prolazak svih vrsta brodova i plovila bez problema, tako da teze o tome da bi RH izgradnjom mosta na bilo koji način spriječila BiH u nečemu ne stoji', rekao je Plenković.

Stoltenberg je govorio i o situaciji u Makedoniji i Kosovu, a kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Stoltenberg kaže da je sama činjenica da su izbori održani jako važna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:41