RAZGOVOR U BANSKIM DVORIMA

GLAVNI TAJNIK NATO-a U ZAGREBU S PLENKOVIĆEM Stoltenberg za krizu u Siriji optužio Asada i Ruse: 'Situacija je izazovna i nestabilna'

Andrej Plenković i Jens Stoltenberg
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu poslijepodne s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Premijer Plenković je nakon sastanka uvodno izjavio da su se složili da na razini cijele Europske unije postoji jasan i čvrst stav da treba sprečavati ilegalne prelaske granice.

- Za Hrvatsku, koja je imala iskustava s migrantskim krizama, bitno je da se spriječi takva situacija jer se nalazimo na toj migrantskoj ruti prema Europskoj uniji, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer otkrio je da je druga tema o kojoj su razgovarali situacija u Afganistanu i pripreme za fazno smanjivanje snaga u toj zemlji.

- Sukladno tome ćemo smanjivati i prisutnost hrvatskih snaga o čemu smo obavijestili glavnog tajnika NATO-a, izjavio je Plenković dodajući da se pričalo i o budućoj suradnji Europske unije i NATO-a te zajedničkoj konferenciji koja bi se trebala održati početkom svibnja u Bruxellesu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je da je Hrvatska vrijedan partner saveza i da na različite načine pridonosi operacijama NATO-a.

- Sudjelujete u operaciji 'Odlučna potpora', dio ste naših snaga u Iraku i na Kosovu. Pozdravljamo i činjenicu da ste povećali izdvajanja za obranu i jasno izrazili predanost da izdvajate 2 posto proračuna na obranu, kazao je Stoltenberg.

Što se situacije u Afganistanu i dogovora s talibanima tiče, glavni tajnik NATO-a kaže da je to sad prilika da se otvore mirovni pregovori među samim Afganistancima i postigne održiv mir.

- No, talibani moraju odraditi svoj dio posla, a mi ćemo i dalje nastavljati pridonositi miru u toj zemlji, rekao je Stoltenberg.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u Siriji i utjecaju na države članice NATO-a.

- Situacija je izazovna i nestabilna. Akcije Asadova režima i Rusije pogoršale su situaciju i sve je više izbjeglica. Treba nam političko rješenje sukoba u Siriji kako bi se postigao mir, rekao je glavni tajnik NATO-a ne spominjući ulogu Turske, članice NATO-a, u Siriji.

Stoltenberg je istaknuo da je NATO predan održavanju sigurnosti na ovom području smatrajući da Hrvatska u tom procesu igra ključnu ulogu nazivajući nas 'šampionom politike otvorenih vrata NATO-a'. Izrazio je uvjerenje da će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO saveza.

- Suočeni smo s brojnim prijetnjama i izazovima i ne možemo birati između jednog ili drugog problema. Na sve to se moramo usredotočiti. Borimo se protiv organiziranog terorizma i zato smo prisutni u Iraku i Afganistanu. ISIL se ne smije ponoviti. Važno je osigurati da se kalifat ne uspostavi u Afganistanu. NATO je reagirao i na ruske aktivnosti u Gruziji ili u Ukrajini gdje su anektirali Krim. Pokazali smo da stojimo jedni iza drugih i da napad na jednu članicu znači napad na sve članice. I tako već 70 godina održavamo mir i održavat ćemo ga i u budućnosti, uvjeren je Stoltenberg.

Upitan kakva je uloga Turske, koja je važna članica NATO-a, u krizi u Siriji, ponovio je da ne postoji vojno rješenje za rješenje te situacije ili migrantske krize na tursko-grčkoj granici.

- NATO se pokušava baviti problemom u korijenu. NATO nije prisutan na terenu u Siriji, no neki saveznici jesu i svjedočimo da ta situacija ima posljedica na stanje na terenu. No, želimo da režim u Damasku zaustavi ofenzivu i uključi se u mirovne pregovore, poručio je Stoltenberg.

Upitan hoće li Hrvatska uskoro poslati vojsku na granice zbog migrantske krize, premijer Plenković kaže da se u ovom trenutku razmatraju svi scenariji.

- Bitno je da budemo pripremni za eventualno intenziviranje situacije na terenu. No, dobio sam uvjeravanja da će politika ove grčke vlade biti drugačija nego ranije, a ako se migranti zaustave na grčkoj i bugarskoj granici, ne bi trebalo biti većih valova. Hrvatska policija je ta koja čuva hrvatsku granicu, a pripadnici Hrvatske vojske eventualno mogu pomoći. To je sad u fazi planova i rezervnih varijanti i neće biti problem ostvariti suradnju policije i vojske, rekao je Plenković.

Upitan kako će izgledati povlačenje hrvatskih snaga iz Afganistana, Plenković kaže da NATO želi da smisao misije bude učinkovit i da se ne smije smetnuti s uma zašto je savez participirao ondje.

- Poruke o naglom povlačenju snaga sigurno ne bi ojačale šanse da se postigne mirovni sporazum. Dogovoreno je da novi kontigent Hrvatske vojske ide u Afganistan prema predviđenom planu, a nakon toga ćemo se povlačiti u dogovoru sa saveznicima, rekao je Plenković.

Stoltenberg poručuje da nas čeka dugačak put prije postizanja održivog mira u Afganistanu te da zna da ih na tom putu čekaju poteškoće i razočaranja.

- Ipak, zadovoljni smo da su talibani pristali prekinuti veze s terorističkim organizacijama i pokazali spremnost za pregovore. Na koncu, jedina mogućnost da se mir dogovori je u Afganistanu. Ne u Bruxellesu ili Zagrebu. Imamo planove za fazno smanjivanje snaga, ali to će ovisiti o različitim faktorima, posebno od toga hoće li se talibani držati dogovora. Oni moraju uvidjeti da na borbenom polju ne mogu pobijediti, već sjesti za pregovarački stol i postići kompromis koji će dovesti do mira, zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:01