'OBA, OBA SU PALA'

Glavni urednik 'Novosti': Smijenjen sam zbog političkih pritisaka

 Marko Miščević/Cropix

ZAGREB - Rade Dragojević smijenjen je danas s mjesta glavnog i odgovornog urednika Novosti, tjednika koje izdaje Srpsko narodno vijeće.

Nakon što se digla velika bura u javnosti zbog dvije naslovnice “Oba, oba su pala”, nisu prestajale kritike na račun Dragojevića i Novosti, pa i iz samog državnog vrha, od MORH-a i Oružanih snaga do predsjednika države Ive Josipovića.

Dragojević je uvjeren da je s čelnog mjesta otišao zbog političkog pritiska. Iz SNV-a, pak, poručuju da je rošada već prije planirana i da nema veze s aktualnim prijeporima u javnosti. Predsjedništvo SNV-a danas je imenovalo Ivicu Đikića, novinara Novog lista, za novog glavnog urednika, a Radu Dragojevića za odgovornog urednika.

Dakle, po odluci SNV-a, bivša funkcija Rade Dragojevića sada je podijeljena između dvije osobe čime on ostaje i dalje bitan član redakcije.

- Danas su me smijenili na Predsjedništvu SNV-a. Ne znam koje je bilo obrazloženje, ali očito je politički mig. Ne znam je li bilo zakulisnih igara, ali dovoljno je znati da je predsjednik Josipović rekao da izdavač treba ispitati uređivačku politiku, da je SNV kao moj izdavač to preispitao i mene smijenio - kaže Dragojević.

Tvrdi da mu je Pupovac rekao “da su politički pritisci toliki da je najbolje da ode”. Dragojević kaže da je ovo prvi slučaj u sedam godina koliko je uređivao Novosti da se stvari rješavaju političkim diktatom. Na pitanje hoće li nakon svega ostati u listu, Dragojević je odgovorio kako je to sada teško reći.

Iako u SNV-u kažu da je Ivica Đikić imenovanom novim glavnim urednikom, on tvrdi da još ništa nije potpisao.

- Ja sam i dalje novinar Novog lista. Ne bi ništa komentirao. Još ništa nisam potpisao - kratko je rekao Đikić.

Predsjednik Josipović odbio je da imao ikakav utjecaj na SNV.

- Polemizirali smo o jednom tekstu. To je moje pravo i dužnost, ali je stvar SNV-a da imenuje koga god želi za glavnog urednika. Riječ je o manipulaciji za zaštitu svoje pozicije. Dragojević je ima pravo štititi svoju poziciju, ali ne lažno - rekao je Josipović.

Milorad Pupovac: Smjena Dragojevića nema veze s naslovnicom Novosti

Kasno poslijepodne priopćenjem su se obratili i iz SNV-a. Izdavač Novosti tvrdi da smjena Dragojevića nema nikakve veze s politikom već da je riječ o unapređenju kadrovskog i programskog kapaciteta samostalnog srpskog tjednika.

- Unatoč nastojanjima da se odluka o sastavu uredništva protumači drukčije, SNV obavještava javnost da ona nije ni u kakvoj neposrednoj vezi s raspravama i događajima koje je izazvala naslovna stranica Novosti – stoji u priopćenju koje je potpisao predjednik SNV-a Milorad Pupovac.

U SNV-u tvrde da već duže vrijeme razmatraju mogućnost „unapređenja uređivačke politike“, a da svako drukčije tumačenje smatraju „neupućenim ili nedobronamjernim“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:32