SLAVKO TUCAKOVIĆ

GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK OBJASNIO TRENUTKE NAJVEĆE KRIZE 'Vojska je stigla kada je procijenjeno da može sigurno doći'

 
Na fotografiji je Slavko Tucaković lijevo, dok su požarišta u Makarskoj u utorak posjetili Damir Krstičević, županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina (desno)
 Ivo Ravlic / Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković objasnio je u utorak navečer za Novu TV kako je tekla komunikacija između vatrogasnih jedinica tijekom ponedjeljka kad je izbilo više požara u Dalmaciji, a koji su se zbog vremenskih uvjeta širili puno više nego se očekivalo, da bi u konačnici jedan došao do samih ulaza u Split.

U utorak se, naime, pojavilo pitanje tko je odgovoran što se ranije nije angažiralo više profesionalaca, ali i vojsku da pomogne na požarištima. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović smatra da se vojsku moglo poslati ranije. Uslijedila je najava ostavke ministra obrane Damira Krstičevića, koju su odbili i predsjednica i premijer Andrej Plenković. Svi su u medijima dali slične izjave, a to je da se vojska aktivira na zahtjev, no tek nakon što vatrogasni zapovjednik procjenom stanja alarmira Državnu upravu za zaštitu i spašavanje koja potom kontaktira oružane snage.

Nova TV razgovarala je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Tucakovićem. Prenosimo dio razgovora.

Vatrogasci su odradili veliki posao, ali neki misle da je vojska trebala doći na teren puno ranije?

- Odgovaram kao vatrogasni zapovjednik da vatrogastvom u Hrvatskoj zapovijedaju vatrogasni zapovjednici, vojskom vojni zapovjednici, policijom policijski. Na temelju požara koji su se dogodili ranije na području Prpoše, Ciste Provo, dogodile su se velike bitke s vatrom. Nakon toga dogodio se ovaj veliki požar, izgorjelo je 4.300 hektara površine. Dogodila se vatrena oluja i događalo se više spašavanje nego gašenje. U suradnji s građanima spasilo se puno, nažalost neke su kuće nagorjele i žao mi je što se to dogodilo.

Rekli ste da je vaš županijski zapovjednik u nekom trenutku odlučio da vojsku treba zvati i zvao je. Kada je to bilo?

- Nadležni vatrogasni zapovjednik, kada procijeni da mu je potrebna pomoć, nazove mene ili uputi pisani zahtjev prema vatrogasnoj središnjici. Zahtjev se razmotri i uputi dalje prema stožeru.

Rekli ste da je to bilo negdje u popodnevnim satima?

- Cijelog smo dana bili u kontaktu. Nije bio samo ovaj požar, radilo se još o 15-ak požara na području Splitsko-dalmatinske županije i nadležni vatrogasni zapovjednik kad je to procijenio. Vojska je preventivno snage prebacila ovdje u vojarnu Lora. Oko pola četiri, kada je procijenjeno da se vojska može sigurno uvesti u požarište, ne zaboravimo da vojnici nisu za gašenje požara nego za čuvanje požarišta. Kada su se stvorili uvjeti da se uvede vojska, rasporedili su se oko kuće da pomognu stanovništvu. Drago mi je da je suradnja s Ministarstvom obrane svaki dan na visokom nivou.

Jesu li na vrijeme stigle vatrogasne snage iz ostalih dijelova Hrvatske?

- Naravno da jesu, neke su snage došle i dan prije. Raspoređene su bile na području Prpoše, Ciste Provo i iz dubrovačko-neretvanske županije i ličko senjske županije dovedeni na novi požar, pa na traženje vatrogasnog zapovjednika aktivirane su i druge vatrogasne zajednice.

Pred kraj razgovora Tucaković je rekao da su građani vidjeli da su vatrogasci spremni 365 dana u godini.

Veliki požar proširio se do mjesta Mravince smještenog na južnim padinama planine Mosora i ugrozio kuće.
Duje Klaric / CROPIX

- Za provođenje protupožarne sezone Vlada donosi program aktivnosti s područja zaštite od požara. Doneseni su planovi i prema njima će vatrogasci intervenirati. Što se tiče bure, na to ne možemo utjecati. Vidjeli ste ovu strahovitu buru i vrtloge koji su se događali u noći s ponedjeljka na utorak. Na to je zaista teško utjecati. Spremni smo u svim županijama. U priobalnim županijama preraspodijelili smo 50 vatrogasaca koje smo dislocirali, ako i 30-ak vozila. Zaposleno je dodatno 1.100 vatrogasaca u sedam vatrogasnih zajednica županija priobalja. Raspoređeni su u smjenske radove. Moramo biti spremni na sve. Apeliram na sve preventivne radnje koje se moraju poduzeti u svim gradovima i općinama - rekao je među ostalim Tucaković u intervjuu za Novu TV i zahvalio se svima koji su na bilo koji način uskočili pomoći u ovoj krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:43