U POSJETU ŽRNOVNICI

PREDSJEDNICA 'Žao mi je što je ministar Krstičević emotivno reagirao, ja ga uopće nisam prozivala, samo sam pitala zašto vojska nije pozvana prije'

 
 Duje Klarić / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u utorak se zaputila u Žrnovnicu kako bi se upoznala sa stanjem na opožarenom području u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje. Obišla je vojarnu Sv. Juraj u Žrnovnici, ispred koje je zatim nešto prije 19 sati dala i izjavu u kojoj je naglasila da ne smatra ministra obrane Damira Krstičevića odgovornim za situaciju.

Ne želi, kaže, niti upirati prstom ni u koga dok se ne istraže detalji požara koji su poharali Dalmaciju.

- Moja izjava danas nije bila uperena protiv njega [ministra] ni oružanih snaga. Bilo je pitanje samo zašto se vojska nije pozvala prije. Ja sad neću upirati prstom na to čija je odgovornost. Apsolutno ništa nije bilo upereno protiv ministra Krstičevića, on jako dobro radi svoj posao, ali u situaciji kakva je bila jučer s požarima i vremenskih uvjeta zbog kojih se nisu mogli dići kanaderi, pitanje je zašto se ranije nisu pozvale snage, rekla je.

- U ovom požaru problematični element je bio što je usred požara bila i raketna baza Žrnovnica koja je obranjena. Ne bih htjela da se moja današnja izjava tumači kao nešto što je upereno protiv ministra Krstičevića ili oružanih snaga. Strategija nacionalne sigurnosti koju je on najviše izgurao je polazište ovakve situacije, dodala je.

- Vatrogasni zapovjedinci na terenu odlučuju o tome da se poziva vojsku. Jučer su vremenski uvjeti bili takvi da su bili iznenađujući za sve, ono što sam danas čula na sastanku potvrdilo je da su trebali nadljudski napori vojske i vatrogasaca. Pravo je čudo da u ovakvom požaru nije bilo gubitka ljudskih života. U usporedbi s nekim drugim državama to je za iznimno veliku pohvalu - kaže predsjednica.

Naglasila je da sad treba pronaći uzroke, 'kako je došlo do spajanja u jedan veliki požar, je li se moglo išta učiniti da bi se brže i bolje reagiralo, iako poštuje mišljenje vatrogasaca da se brzo širenje nije moglo kontrolirati zbog vremenskih uvjeta'.

- Meni je žao da je ministar tako emotivno reagirao - kazala je i dodala da je to s druge strane bila časna reakcija.

- Ali voljela bih da se pričekalo dok sletimo u Split i porazgovaramo o detaljima, rekla je.

- Svi su odradili sjajan posao - zaključila je u izjavi medijima, te završila sa željom da ministar Krstičević povuče svoju ostavku.

Nakon izjave predsjednica je otišla prema požarištu u Žrnovnici, ali na lokaciji na kojoj je njezin dolazak bio najavljen, prema informacijama našeg reportera s mjesta događaja, mještana gotovo više i nema jer su ogorčeno otišli svojim kućama ljutiti što toliko dugo državnom vrhu treba da ih dođe obići. Predsjednicu su tako ostali čekati novinari i nekolicina aktivista HDZ-a, javlja naš reporter.

Predsjednica u Žrnovnici: Nije izgubljen nijedan ljudski život - to je najbitnije

U 19 sati došla je u Žrnovnicu. Predsjednica se i tamo zahvalila svim vatrogascima i pripadnicima oružanih snaga, te građanima koji su sudjelovali u gašenju požara.

- Nevjerojatno je kako se danas u kratkom roku ipak uspjelo ugasiti požar. Nadam se da će vremenski uvjeti biti povoljni. Sreća u nesreći i ogromno priznanje svima koji su cijelu noć radili i dežurali jest što nije izgubljen nijedan ljudski život. To je najbitnije. Vjerujem da će biti proglašena elementarna nepogoda da se pomogne ljudima. Naravno, ostat će ožiljci, no suosjećam sa svima i nadam se da će se ljudi uspjeti oporaviti i odmoriti.

O ministru Krstičeviću je ponovila da njezina izjava o ranijem izlasku vojske na teren nije bila uperena protiv njega, da je dobro odradio posao i da očekuje da povuče ostavku.

Predsjednica se, inače, pozdravila s nekolicinom građana koji su je dočekali, s nekoliko njih je pozirala i za selfie, a na pokoji povik 'Je li vas sram?' i 'Zašto Vladin avion leti na Wimbledon, a ne prevozi gasitelje na požarište?' nije se osvrtala.

Inače, predsjednica je ranije kazala da smatra da je vojska mogla biti ranije poslana da pomogne na kriznim područjima. Ministar obrane Damir Krstičević potom je u 14 sati u izjavi za Jutarnji list najavio ostavku. Premijer Andrej Plenković održao je par sati nakon toga izvanrednu pressicu na kojoj je rekao da ne prihvaća ostavku jer je ministar baš sve napravio po pravilima i odgovorno, s čime se složila i sama predsjednica u svojoj reakciji.

Sad se očekuje da će o istoj temi govoriti u Žrnovnici, koju je posjetila da bi s timom analizirala situaciju na terenu noć nakon apokaliptičnih buktinja koje su cijelu noć gasili vatrogasci, građani i pripadnici oružanih snaga.

Na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji od Omiša do Splita, ne smiruje se požar koji je buknuo noćas u mjestu Tugare. Požar se proširio sve do Žrnovnice i ugrozio je kuće. Mještani i vatrogasci bore se s vatrenom stihijom. Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / CROPIX

Podsjetimo da se više požara u Dalmaciji od prvog sata ponedjeljka širilo više nego se očekivalo jer ga je vjetar širio do toga da su se vatrogasci cijelu noć borili da ih ugase.

Split obranjen još sinoć
Na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omisa do Splita ne smiruje se pozar koji je  buknuo nocas u mjestu Tugare. Na fotografiji: nebo iznad SPlita u gustom dimu.
Fjodor Klaric / CROPIX

Situacija u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad obranjen još u 23 sata u ponedjeljak, no još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tijekom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar "prebacio" nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća, javila je Slobodna Dalmacija rano ujutro u utorak. Kanaderi su tijekom jutra branili liniju i kuće na ovom području, dok će požarišta na predjelu od Žrnovnice do Tugara osiguravati vatrogasci kojima, nakon više od 27 sati borbe s požarom, vjetar konačno olakšavao posao kad je požar nosio prema brdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:06