TRAŽE PODRŠKU

GONG SE ANTIKORUPCIJSKOM TIJELU VIJEĆA EUROPE ŽALIO NA PLENKOVIĆA Tvrde da 'verbalno zlostavlja civilno društvo', kritiziraju ga zbog slučaja Helsinki

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2019. u 16:23

Zagreb, 180919. Markov trg, Sabor.
14. sjednica Hrvatskoga sabora koja je pocela aktualnim prijepodnevom na kojoj su zastupnici postavljali pitanja Vladi.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

 

GONG je u utorak izvijestio kako su od specijaliziranog antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO zatražili podršku radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te osudu premijera Andreja Plenkovića zbog napada na to neovisno anitkorupcijsko tijelo.

GONG je na svojim internetskim stranicama objavio pismo koje su uputili antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe upozoravajući ih da Plenković sustavno potkopava rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te napada GONG zbog inzistiranja na transparentnosti u slučaju Šuica.

U pismu navode kako se retorika predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića oko Povjerenstva za sukob interesa negativno odražava na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Osvrnuli su se i na slučaj u kojem je Povjerenstvo protiv premijera, potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i troje bivših ministara, Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kuščevića, pokrenulo postupak jer im institucije kojima su ovi dužnosnici na čelu nisu dostavile putne naloge i račune njihovog puta u Helsinki.

"Umjesto da (Povjerenstvu) dostavi tražene dokumente, Vlada preko biranih medija objavljuje djelomične putne naloge. Skrivaju se ključne informacije. Pritom, premijer javno poručuje da su zahtjevi Povjerenstva apsurdni, da su im sve nacrtali i da neće dostavljati nikakve dokumente", navode iz GONG-a.

Plenković proziva Novaković jer propituje njegovu ulogu u aferi Agrokor

Plenković je, ističu, krenuo prozivati predsjednicu povjerenstva Natašu Novaković nakon što je počela propitivati njegovu ulogu u aferi Agrokor, u kojoj je grupa privatnih konzultanata koja je u tajnosti pisala zakon Lex Agrokor, kasnije angažirana na milijunskim poslovima u Agrokoru.

GONG tvrdi da je Plenković traženjem izuzeća i optužujući Novaković za sukob interesa, izazvao dugotrajnu blokadu rješavanja njegovog slučaja, s obzirom na to da pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva nije zakonski riješeno.

"Borba protiv korupcije i klijentelizma krucijalna je za Hrvatsku, najmlađu članicu Europske unije, zato pozivamo GRECO da pruži podršku radu Povjerenstva i osudi neprimjerene napade premijera na neovisno antikorupcijsko tijelo", stoji u pismu.

GONG se osvrnuo i na izjave koje im je uputio Plenković nakon što su pokušali doznati detalje o imovinskoj kartici kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice.

"Ovo nije prvi incident Vladina verbalnog zlostavljanja civilnog društva", poručili su GRECO-u dok su Plenkovićeve izjave ocijenili uvredama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo