DAN SJEĆANJA

Plenković sutra ide u Jasenovac, dolazi i Božinović, Milanović šalje izaslanika

Komemoracija se održava u trenutku formiranja nove većine nakon održanih izbora

Komemoracija u povodu 78. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u nedjelju na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac, kada se obilježava dan sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz ustaškog koncentracijskog logora, i kada se odaje počast svim stradalima u tom logoru, kao i preživjelim zatočenicima.

Na komemoraciji u Jasenovcu, kako doznajemo, neće biti predsjednika Republike Zorana Milanovića, već će tamo biti njegov izaslanik, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

Komemoracija se održava u trenutku pregovora oko formiranja nove vlasti i kada se šalju poruke od mogućeg budućeg partnera HDZ-a da ne žele u toj većini vidjeti SDSS, odnosno saborske zastupnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja je bila velika žrtva ustaškog zločina u Jasenovcu.

Komemoracija započinje u 11 sati kod spomenika Cvijet, u znak sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz logora Jasenovac.

Okupljanje uzvanika očekuje se do 10.30 sati ispred zgrade Memorijalnog muzeja, a kolona sjećanja prema spomeniku Cvijet krenut će u 10.45 sati.

Plenković će položiti cvijeće ispred spomenika Bogdana Bogdanovića, a u 12.45 sati i vijenac ispred Spomen-ploče na Romskom groblju Uštica.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava iz SDSS-a Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te posebna savjetnica predsjednika Vlade za Holokaust, Sara Lustig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:58