IZGUBLJENI U MEĆAVI

Gorska služba spašavanja spasila trojicu izletnika od smrzavanja

Kamesnica, 130210.Za trojicu izletnika iz Otoka kraj Sinja ME (29 god.), IP (21 god.) i VB (35 god.) izlet do  vikendice na planini Kamesnici mogao je zavrsiti kobno. Iako su tim putem po njihovim rijecima prosli stotinu puta, uvjerili su se da i takav, cak  vrlo dobro poznati teren,  zbog nenadane snjezne mecave i olujnog vjetra moze pokazati potpuno drugacije lice. Automobilom su se 12.02.2010., po jos uvijek dobrom vremenu dovezli do podrucja Divljakinje, te su se unatoc snijegu koji je u medjuvremenu poceo padati uputili prema 4 kilometra udaljenoj planinskoj kucici. No ni nakon 4 sata hoda i probijanja kroz duboki snijeg, zbog sve jace mecave nisu mogli pronaci kucicu koja im je trebala pruziti zaklon i spas. Naprotiv, potpuno su izbubili orijentaciju, pa su se nakon toga pokusali vratiti nazad do automobila. Nesto prije 18 sati mobitelom su nazvali Centar 112 i zatrazili pomoc Gorske sluzbe spasavanja. Nakon sto su ugledali svjetla spasitelja, troje izletnika im je krenula u susret. U 21,30 h  spasioci i izgubljeni su se susreli i zajedno uputili u podnozje Kamesnice cime je akcija spasavanja sretno zavrsena. Izbubljeni su bili u dobrom stanju i bez ozljeda, no da nije bilo brze intervencije i da su morali provesti noc u snjegom okovanoj planini, ishod je mogao biti posve drugaciji.Foto: HGSS
 HGSS

SPLIT – Trojicu izletnika koji su se iz Otoka kod Sinja zaputili na izlet na planinu Kamešnicu u petak navečer od smrzavanja je spasila Gorska služba spašavanja (GSS).

Iako su M.E. (29), I.P. (21) i V.B.(35) dobro poznavali teren kojim su se kretali, zbog snježne su mećave potpuno izgubili orijentaciju.

Nakon četiri sata hoda kroz duboki snijeg odustali su od traženja planinske kućice koja im je trebala pružiti zaklon od hladnoće, mećave i jakog vjetra pa su oko 18 sati mobitelom pozvali Centar 112 i zatražili pomoć GSS-a.

Izletnici su pronađeni u 21.30 sati a u akciji spašavanja sudjelovalo je 20 pripadnika splitske GSS, šest zadarske, jedna pripadnica GSS Šibenik te djelatnici Županijskih cesta i Centra 112.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:55