PISMO PAPI

GOVOR MRŽNJE KATOLIČKOG DEKANA 'Sveti Oče, ‘đavolski su prevrtljive’ udruge koje se zalažu za ćirilicu'

Dekan Tonči Matulić pisao je papi Franji reagirajući na apel hrvatskih udruga protiv mržnje koji su one uputile Svetom Ocu

Civilne udruge, okupljene u kampanji protiv širenja mržnje i netolerancije, uputile su u petak otvoreno pismo papi Franji u kojemu mole poglavara Katoličke crkve da reagira na poruke hrvatskih biskupa koji se protive postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Sintagme sukoba

No prije nego što je papa Franjo i dobio apel građanske inicijative “Za Hrvatsku svih nas”, koja okuplja 26 udruga, u ponedjeljak je dobio još jedno pismo, i to od dekana Katoličko-bogoslovnog fakulteta, don Tončija Matulića, u kojemu on proziva te udruge za “đavolsku prevrtljivost”. Odgovorio je i biskup Košić, koji udruge naziva “tužibabama”, a za Slobodnu Dalmaciju rekao je da “možda premijera i udruge smeta što su se 12. studenoga našli predstavnici osam vjerskih zajednica i dali potporu referendumu o braku”.

Udruge, među kojima su i neke najpoznatije poput B.a.b.e., Gonga, Centra za mirovne studije, Documente, Građanskog odbora za ljudska prava ili Rode, pozvale su papu Franju da Hrvatima i svojim biskupima uputi poruku kršćanske nade mira kako bi bila poticaj na snošljivost i ljubav prema bližnjem.

“Vama pišemo jer nas posebno zabrinjava stav episkopata u Hrvatskoj, naročito kardinala Josipa Bozanića i nekolicine biskupa, kojim su javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru. Pritom su u javnim obraćanjima korištene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba”, piše u pismu udruga.

Osim kardinala Bozanića, udruge upozoravaju i na izjave predsjednika Komisije Iustita et pax HBK, sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je dao potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara izjavom u kojoj kaže da je “aktualna vlast protunarodna jer ide direktno protiv našeg, hrvatskog naroda”.

Biskupi protiv Evanđelja

“Biskup osporava rezultate popisa stanovništva 2011. prema kojem pripadnici srpske manjine čine trećinu građana Vukovara, što državu obvezuje na postavljanje dvopismenih ploča na javne ustanove i institucije. Mogli bismo navesti još niz primjera iz kojih ne vidimo da vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj čuje Vaše riječi koje diraju srca i umove milijuna ljudi širom svijeta. Brine nas, žalosti i navodi na djelovanje što takve riječi i djela u duhu Evanđelja ne čujemo od naših biskupa, ne prepoznajemo da slijede Vaš primjer niti temeljne dokumente Drugog vatikanskog sabora”, upozoravaju udruge te se pozivaju i na poruke pokojnog pape Ivana Pavla II. koji je još 1994. pozvao Srbe i Hrvate na pomirenje.

S druge strane, dekan Matulić u svom pismu proziva te udruge da se zalažu za svoje partikularne interese, a da se Katolička crkva zauzima za univerzalne ljudske vrijednosti. “Zbog toga njihovo pismo, zaogrnuto vapajem za mirom i snošljivošću u hrvatskom društvu, a što je nesumnjivo i vapaj crkvenoga evanđeoskog navještaja, ispod haljine skriva izokrenute teze i zloupotrebu uzvišenih argumenata. U pismu iz iskustva prepoznajemo podvučenu đavolsku prevrtljivost čija se bit sastoji upravo u tome da se ona koristi Božjim jezikom, Božjim porukama i Božjom logikom da potuče i obescijeni sve što je Božje, a na prvom mjestu Crkvu Božju.

Slijedi li egzorcizam?

Stoga ono što dovodimo u pitanje i što podvrgavamo radikalnoj kritici jest nama u Hrvatskoj već dobro poznata prevrtljivost koja skriva zloću motiva, a pokazuje se u optužbi drugoga, u ovom slučaju izrijekom dvojice pastira Katoličke crkve u Hrvatskoj, te zajedno s njima i cijele Crkve, da šire nesnošljivost i onemogućavaju oprost i pomirenje u Hrvatskoj između većinskoga hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine”, zaključuje Matulić.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. kaže kako ne misle odgovarati na Matulićevo pismo, ali da ono samo pokazuje strah biskupa i potrebu da se opravdaju Papi, te činjenicu da im je ono ipak važno. Pismo su poslali, objašnjava, jer smatraju da je ovaj Papa drukčiji i da šalje poruke koje se ne mogu čuti iz vrha Crkve u Hrvatskoj.

- Zabrinjava nas što vrh Crkve kod nas plasira nešto što produbljuje jaz među podijeljenom Hrvatskom. Bilo nam je važno da poruka dopre do njega. A što se Matulićeva pisma tiče - dobro da nam ne organiziraju egzorcizam - kaže Sarnavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 17:12