OPASNI OTROV

Govore li nam Mađari pravu istinu o otrovnom mulju?

Spremnik u kojem se nalazi pola milijuna kubičnih metara otrovnoga mulja oštećen je. Evakuirano je 715 ljudi u Mađarskoj. Opekline mogu biti smrtonosne, a infekcije se mogu razviti i nakon desetak dana
 AFP

BATINA - Nema nikakvih znakova onečišćenja vode u Dunavu, rekao je u subotu u Batini Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda u Osijeku. On je o tim rezulatima izvjestio novinare u subotu kasno poslijepodne, odmah nakon obavljene analize. Izmjerene vrijednosti, pokazala je analiza, ne odstupaju od uobičajenih.

Zabrinuti vikendaši

- Prvi tragovi onečišćenja, ako ih bude bilo, mogu se očekivati u nedjelju, a da li se to doista i dogodilo doznat će se dan poslije - rekao nam je Đuroković.

Nadzor se i dalje nastavlja, a oprez je pojačan zbog najava novog vala mulja.

Iako prema dosad analiziranim uzorcima voda u Dunavu kod Batine nije zagađena, mještani Batine i vikendaši na Zelenom otoku smatraju da je situacija ipak ozbiljna.

- Čekamo da vidimo što će biti od nedjelje. Vjerojatno ne znamo sve razmjere trenutačnog stanja. Pitanje je dobivamo li i od Mađara prave informacija o količini otrova koji se probio u rijeke pa moramo biti na oprezu. - kažu u Batini.

Oprez u Ritu

Događanja u Mađarskoj pozorno se prate i u Parku prirode Kopački rit, koji bi mogao biti ugrožen u slučaju veće količine otrova u Dunavu.

- Mi se nadamo da do toga neće doći, a dobro je za naš park što je Dunav u svom koritu i što vodostaj opada, pa otrovi, ako i dođu u Dunav, ne bi trebali doći na naša poplavna područja - kaže glavni nadzornik u PP-u Kopački rit Damir Opačić.

Infekcije moguće i deset dana nakon zagađenja

Crveni mulj koji nastaje kao nusprodukt aluminijeva oksida, poznatijeg kao glinica, još će godinama zadavati glavobolje stanovnicima područja u Mađarskoj na kojima se razlio. Problemi su počeli opeklinama koje mogu biti vrlo duboke i smrtonosne, a infekcije se mogu razviti i nakon desetak dana. No, najgore je što to nije kraj nevoljama jer dugoročno je ugroženo tlo na kojem, prema riječima prof.dr. Franje Plavšića, ravnatelja Hrvatskog Zavoda za toksikologiju, neće biti moguća poljoprivredna djelatnost barem desetak godina. ( G. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:30