NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG

GRAD GLINA ODUSTAO OD ODLAGANJA AZBESTA PORED TVORNICE DJEČJE HRANE 'To je dobro za sve, azbest i tvornica dječje hrane ne smiju ni u istu rečenicu'

Darko Baljak
 CROPIX

Nakon što je napisom u Jutarnjem listu u javnost procurila vijest kako je u Glini, gradskim prostornim planom kao lokacija za odlaganje opasnog otpada - azbesta, predviđena lokacija "Gmajne", neposredno uz tamošnju tvornicu dječje hrane HiPP Croatia, došlo je do obrata. Grad Glina odustaje od te lokacije, priopćili su u četvrtak na konferenciji za novinare sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Na području Sisačko-moslavačke županije, županijskim planom bile su predviđene četiri lokacije za zbrinjavanje azbesta: U Glini, Dvoru, Blatuši i Sisku. No, samo je u Glini bila predviđena lokacija jedne kazete. Župan Ivo Žinić istaknuo je kako se tijekom javne rasprave o Planu gospodarenja otpadom od nje odustalo, a takav će se otpad zbrinjavati na nekom drugom mjestu.

„Moguće lokacije nas ne obvezuju iako naša županija nema nijedno ovlašteno odlagalište za azbest. U svim svojim planovima vodimo stalnu brigu o okolišu. Tako niti odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, o kojem je bilo mnogo rasprave, nije predviđeno županijskim planom“, rekao je župan Žinić.

Gradonačelnik Kostanjević je novinare obavijestio kako su gradski vijećnici podnijeli amandman za odustajanje od planirane lokacije za azebst pa je odluka Gradskog vijeća da se takav prijedlog usvoji. Iako su i Žinić i Kostanjević naglasili kako na odustajanje od lokacije odlagalište nisu utjecali nikakvi pritisci, činjenica je da su gradski vijećnici odustali od usvajanja Plana gospodarenja otpadom grada Gline tek nakon oštrog istupa oporbenih vijećnika, peticije protiv azbestnog odlagališta, a posebice nakon upozoravajućeg pisma županu, gradonačelniku i članovima Gradskog vijeća iz tvornice dječje hrane HiPP Croatia.

Direktor te tvornice Darko Baljak, upozorio je pismom župana i gradonačelnika kako bi izgradnja odlagališta azbesta u neposrednoj blizini tvornice mogla imati nesagledive posljedice na poslovanje kompanije. Jučer nam je gospodin Baljak potvrdio da je održao sastanak s gradonačelnikom Kostanjevićem i županom Žinićem na kojem je obaviješten da se odustaje od gradnje kazete za azebst.

– Drago mi je da je došlo do takvog rješenja i odustajanja od izgradnje odlagališta za azbest na lokaciji koja nije primjerena za bilo kakvo odlagalište, jer je u neposrednoj blizini središta grada i naše tvornice, i jer je na vodoplavnom području.

To ne bi bilo dobro za zdravlje građana Gline, a riječ azbest i tvornica zdrave dječje hrane ne bi smjela biti zajedno ni napisanoj u rečenici, a kamoli da se uz tvornicu dječje hrane gradi odlagalište opasnog otpada, kako je bilo planirano prijedlogom Plana gospodarenja otpadom. Ovdje je riječ o životnim pitanjima, ne politikanstvu i zato mi je drago da je sve dobro završilo, rekao nam je Darko Baljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:06