GRADSKA SKUPŠTINA

Grad Zagreb sudjeluje u izgradnji i osnivanju Hrvatskog vojnog muzeja

Matej Misic
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zagrebačka Gradska skupština u ponedjeljak je u nastavku 18. sjednice većinom glasova zastupnika prihvatila gradonačelnikov prijedlog zaključka o namjeri sudjelovanja u osnivanju i izgradnji hrvatskog vojnog muzeja.

Grad Zagreb i Ministarstvo obrane provest će sve pripremne radnje u vezi s osnivanjem i izgradnjom hrvatskog vojnog muzeja koji bi sufinancirali u omjeru 50 posto Grad Zagreb, 50 posto MORH, a u omjer Grada bi bila uvrštena i tržišna vrijednost nekretnine koju će, za izgradnju, ustupiti.

Osnivanje hrvatskog vojnog muzeja kao specijaliziranog nacionalnog muzeja odgovor je na važnu potrebu za stručno- znanstvenom ustanovom koja u Hrvatskoj, za razliku od gotovo svih drugih europskih država, ne postoji, a koja bi prikupljala, čuvala, stručno i znanstveno obrađivala i komunicirala materijalna svjedočanstva hrvatske vojne povijesti od ranog srednjeg vijeka do Domovinskog rata i suvremenog razvoja i djelovanja hrvatske vojske, stoji u obrazloženju.

U Hrvatskom vojnom muzeju zbirka oklopnih vozila ručne izrade, zbirke kaciga, odlikovanja, znakovlja...

Hrvatski vojni muzej bio bi specijalizirani nacionalni muzej hrvatske vojne povijesti s muzejskom građom od osobitog značenja za povijest, kulturu, znanost i tehniku na teritoriju Hrvatske.

Muzejsku djelatnost obavljao bi za područje Hrvatske. Svojim bi djelovanjem bitno pridonosio ostvarenju strateških ciljeva Ministarstva obrane u zaštiti, jačanju i promociji hrvatskog nacionalnog identiteta kao i svih onih političkih, gospodarskih, kulturnih i duhovnih vrednota koje su ga tijekom stoljeća zajedničke povijesti s drugim europskim narodima oblikovale i koje s njima dijeli.

S točke gledišta posjetitelja, tj. korisnika i njihovih očekivanja, hrvatski vojni muzej bio bi obrazovni centar, mjesto otkrića, mjesto uspomena i sjećanja hrvatskih branitelja. S obzirom na izvanredno bogatu hrvatsku vojnu povijest, hrvatski vojni muzej bit će cilj putovanja i turističko kulturno odredište, istaknuto je u obrazloženju odluke.

Osim stručne knjižnice i zbirke "Vukovar '91" na posudbi u Memorijalno - dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Vukovaru, fundus Odjela Vojnog muzeja MORH-a strukturiran je po zbirkama pa tako ima zbirku oklopnih vozila ručne izrade 1991.-1993. (evidentiranu u Ministarstvu kulture), zbirku borbenih i neborbenih vozila, zbirku raketnotopničkog oružja, zbirku hladnog oružja, zbirku pješačkog oružja, zbirku ubojnih sredstava, zbirku predmeta službi i struka vojske, zbirka ratnog zrakoplovstva, zbirku ratne mornarice, zbirku odora, zbirka narukavnog znakovlja, zbirku odlikovanja i metalnih oznaka, zbirku ratnih zastava, zbirku kaciga (evidentirana u Ministarstvu kulture), zbirku plaketa (evidentirana u Ministarstvu kulture), zbirku plakata, zbirku multimedije (fotografije, film, i tonski zapisi), zbirku zemljovida, zbirku grafika, zbirku ostavština.

Stvaranjem samostalne hrvatske države na početku 90-ih godina 20. stoljeća stvorile su se pretpostavke za osnivanje hrvatskog vojnog muzeja i već se u tijeku Domovinskog rata javila zamisao o njegovu ustanovljavanju pa je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman 1993. izdao akt o njegovu ustrojavanju.

Vojni muzej MORH-a, prostori za rad stručnog osoblja, uprava i dio depoa bili su do kraja 2007. smješteni u dijelu kompleksa bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici 87. Nakon toga su preseljeni na Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" u Ilicu 256b. U proteklom razdoblju Muzej je nastavio prikupljanje građe, uglavnom iz Domovinskog rata, njezinu stručnu i znanstvenu obradu te organiziranje povremenih izložbi.

Oporba suzdržana oko Hrvatskog vojnog muzeja

U raspravi su zastupnici Matej Mišić (SDP) i Anka Mrak Taritaš (GLAS), najavili u ime svojih klubova da će kod glasovanja biti suzdržani.

"Nismo protiv izgradnje vojnog muzeja, a nismo niti protiv da Grad Zagreb sudjeluje sa zemljištem, ali na ovaj način da preuzimamo 50 posto odgovornosti - to je nešto što je nama neprihvatljivo. A ne moram govoriti o svim onim prioritetima koji godinama stoje u Gradu Zagrebu i nerealiziraju se", istaknuo je Mišić.

A Mrak Taritaš je rekla da je tema vojnog muzeja nešto što ona ne spori da je potrebno, ali bi bilo dobro da se možda napravi u nekom drugom dijelu Lijepe naše i da na taj način potičemo razvitak i turizam nekog drugog dijela. Kazala je da ovdje u svojoj želji gradonačelnik kaže da Grad Zagreb ide u posao sa državom 50:50, a ne zna se ni o čemu je riječ, ni u kojem roku, a niti koliko je to novaca. Ne zna se, dodala je, niti hoće li se graditi ili prenamijeniti neki prostor, te koliko prostora treba. "Recimo da je gradonačelnik odlučio da se ulaže u 'muzej neispunjenih obećanja' kojih je kroz ovih 19 godina, što je direktno ili indirektno upravljao gradom - pa da kaže potrebno je da pokažem fotografije s tih svih eksponata što sam obećao, pa nisam napravio - to bi bio smisao rasprave. A ovo je samo da se želi nekome dopasti", istaknula je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:19